Екіпаж бухав і дивився мультики: чому затонув російський крейсер Москва

14 квітня 2022, 15:54оновлено 14 квітня 2022, 16:26
Крейсер, що загорівся і потонув, був ключовим елементом ППО всього російського корабельного з'єднання, що знаходиться в районі Одеси.
Знищення крейсера
Є дві причини, чому Росія втратила неймовірно важливий для неї крейсер "Москва" / Фото Вікіпедія

Тепер без жартів...

Ракетний удар по російському гвардійському ракетному крейсеру "Москва" (в дівоцтві – "Слава", головний корабель проекту 1164 "Атлант") зі складу 30-ї дивізії надводних кораблів Чорноморського флоту Російської Федерації був не збігом обставин і був аж ніяк не випадковим.

Справа не в його головному калібрі (ГК), який представлений був, скажімо так "дещо охлялим" протикорабельним ракетним комплексом 8х2 ПУ П-1000 "Вулкан", для якого, по суті, цілей у нас не знаходилося.

відео дня

А в його системі ППО...

Поєднання ЗРК С-300 Ф "Форт" 8х8 ПУ, а також ЗРК "Оса-МА" 2х2ПУ, 6х6 30-мм ЗУ АК-630 із потужним радіолокаційним озброєнням (РЛС – оглядова "Фрегат-М" МР-710М і станція ОВЦ МР-600 "Восход") із дальністю дії до 280-300 км (за заявами самих росіян, нібито після модернізації) і висотою до 30 км, робило цей корабель не тільки ключовим елементом ППО всього російського корабельного з'єднання, що знаходиться в районі Одеси, але й дозволяло, скажімо так, "проглядати" і "добивати" у ключовий для нас район повітряного простору в південній операційній зоні.

Ця досить "оката" морська ППО-шна платформа противника була вельми мобільна, а тому могла використовуватися його командуванням для нарощування ППО в дуже різних і вельми незручних для нас місцях уздовж всього чорноморського узбережжя.

Тепер не зможе.

читайте такожПонти та й годі: як Україна потопила "незламну міць" Росії

І що мене дивує найбільше, це той факт, що ППО-шна завіса ближньої зони самого крейсера з 6-і 30-мм "шестистволок" АК-630 і ЗРК "Оса-МА" була по суті "пробита" двома нашими дозвуковими (!) протикорабельними ракетами типу "Нептун". Одне з двох – або у росіян в найбільш невдалий момент зламалися всі їхні радіолокаційні станції, або ж вони були чимось заглушені.

Особисто я схиляюся до другого варіанту.

читайте такожУкраїна одним Нептуном сплутала всі карти Кремлю

Ну, це якщо допустити, що на самому кораблі в цей момент все було штатно – повна боєготовність, всі на своїх бойових постах, апаратура і озброєння корабля працездатні, відсіки задраєні, а сам екіпаж не бухає, не дивиться мультики і не розважається ще яким-небудь екзотичним способом.

Костянтин Машовець, військовий журналіст, координатор групи "Інформаційний спротив", автор книги "Діалоги з нулів"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти