Економічна безграмотніст: нова та величезна проблема України

6 грудня 2023, 06:10
Для вільної ринковоі конкуренції необхідна велика кількість покупців та продавців.
Економічна безграмотніст: нова та величезна проблема України
Гривні / Коллаж: Главред, фото: УНИАН, RFE/RL

Економічна безграмотність… ви навіть не уявляєте наскільки це величезна проблема України.

От наприклад, кожного разу коли заходить мова про виробництво зброї, то обов’язково знайдеться той хто скаже: А в США нема державних компаній виробників зброї і всю зброю виробляють приватні компанії.

Причому, озвучуючи цей факт, коментатор як правило має на увазі, що приватний бізнес ефективніший. І краще йому не заважати, бо він сам все зробить краще.

відео дня

Однак, через низьку економічну грамотність, такі коментатори не знають, що для ефективного функціонування, цей ринок має відповідати мінімальним умовам вільної ринкової конкуренції) А для вільної ринковоі конкуренції необхідна велика кількість покупців та продавців. Це головна умова для функціонування будь-якого вільного ринку!!

Якщо ж на ринку домінує лише один покупець, то це вже не вільний ринок! Це монопсонія!!! Явище протилежне до монополії.

В чому головний недолік монопсоніі? Що будь-який виробник має виробляти лише те, що необхідно лише цьому одному клієнту. Технічно він може експерементувати, але будь-яка самодіяльність може привести до того, що він витратить купу часу, коштів на розробку і виробництво продукту, але в кінцевому випадку цей продукт буде непотрібний замовнику!!!

Тому навіть в США щоб звести до мінімум фінансові ризики виробників зброї, держава в особі замовника - Міністерства оборони - встановлює чіткі вимоги до розробок. У вигляді державних програм з чітким техніко-експлуатаційними вимогами. Мовчу про те, що такі вимоги це лише вершина айсбергу. Бо разом з тим в США існує купа інструментів та інститутів, створених як на базі Міністерства оборони, так і дотичних структурах та сферах економіки, щоб мінімізувати всі ризики зі сторони виробника і для більш ефективнішого використання ресурсів!!!

Однак, так глибоко в це питання в нас навіть не хотять занурюватись. Бо для чого, якщо є проста відповідь: зброю виробляють приватні виробники…

Хто такий Павло Вернівський?

Павло Вернівський - економіст, аналітик. Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Capital Times. Експерт Інституту ім. Олександра Поля. Спеціалізується на макроекономіці, історії економіки.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти