Економіка та аеродроми: у чому стратегічний прорахунок?

2 червня 2024, 20:50
541
НПЗ ворога є цікавішими цілями через те, що вони простіші. Там легше отримати результат.
fpv дрон
Україні є сенс продовжувати бити по НПЗ / drontech.com.ua

Думаю ви не раз чули такий аргумент, що ФПВ вартістю в 500 баксів знищує техніку в декілька мільонів дол? І саме на цій основі базується "концепція асиметричної війни", яку зараз пропагує дуже велика кількість людей в Україні.

Тим не менш, особисто я бачу певні недоліки цієї концепції, які приводять до стратегічних прорахунків.

Один з таких полягає в тому, що ця концепція працює поки обʼєм витрат на вході суттєво перевищує розмір завданих збитків на виході. І що найголовніше, що це можна підтвердити.

відео дня

Однак, по мірі зростання ризику невдачі, виникнення додаткових барʼєрів сама концепція буде втрачати свою привабливість. Якщо не в цілому, то в конкретному випадку. Віддаючи перевагу іншим цілям, де вона працює.

Поясню. Припустимо, що один БПЛА-камікадзе коштує 50 тис дол, а ціль Ту-95 - коштує 25 млн дол. На перший погляд наче привабливо. Але якщо припустити, що для знищення чи пошкодження однієї цілі треба запустити 50-100 БПЛА загальною вартістю в 2,5-5 млн дол, то концепція виглядає вже не такою привабливою.

Більше того, враховуючи величезну кількість потенційних цілей з однієї сторони та обмеженого фінансування з іншої, завжди виглядає привабливішим атакувати цілі з більшими шансами на успіх, які дадуть змогу відрапортувати про успіх операції і отримати додаткове фінансування на наступну.

Тому я більш ніж переконаний, що НПЗ ворога є цікавішими цілями через те, що вони простіші. Там легше отримати результат. А при наявності результату, простіше отримати фінансування та обґрунтувати зростання витрат.

Хибність же даної позиції полягає в тому, що обираючи простіші цілі і ігноруючи більш складніші, не враховується потенційні збитки для нас від функціонування складнішої цілі.

І якби хтось сів порахував реальні збитки, які нам нанесла страт, чи навіть тактична авіація, то сума б вийшла в десятки мільярдів дол. А це в свою чергу стало б стимулом переглянути всі інші концепції та переконання.

Хто такий Павло Вернівський?

Павло Вернівський - економіст, аналітик. Експерт Інституту ім. Олександра Поля. Спеціалізується на макроекономіці, історії економіки.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти