Екватор президента Зеленського: результати тесту для постмайданної України

28 жовтня 2021, 15:00
Зеленський не став президентом капітуляції - всупереч очікуванням супротивників. І не став президентом економічного дива - всупереч надіям прихильників.
Зеленський
Володимир Зеленський / УНІАН

Президентська каденція Володимира Зеленського досягла екватора. Два з половиною роки тому хтось оголошував його перемогу "електоральним майданом". Хтось схильний був розцінювати як національну катастрофу. Але за підсумком ближче до правди виявилися ті, хто зміг утриматися від екзальтації.

Президентство Зеленського швидше нагадує тест на вандалостійкість. У 2019 році виборці посадили в головне крісло країни людину без політичних поглядів. Віддали їй повний контроль над законодавчою та виконавчою владою. І почали спостерігати за тим, як аполітичний обиватель і сформовані правила гри намагаються переробити один одного під себе.

читайте такожЩо буде, якщо рейтинг Зеленського продовжить руйнуватисяЗеленський став реальним тестом для постмайданної України. З 2014 по 2019-й країна оточувала себе символічним парканом, виробляла нову політичну мову і формувала заново уявлення про норму і девіацію. Причому у багатьох була спокуса оголосити всі зміни ексцесами епохи п'ятого президента країни. І аж до 2019 року ніхто не міг з упевненістю сказати – наскільки стійким є новий соціальний договір і в якій мірі він здатний існувати без підтримки першої особи.

відео дня

Своїм президентством Порошенко був зобов'язаний Майдану – а тому був приречений говорити його мовою, враховувати інтереси вулиці і порівнювати себе з етичними координатами протесту. А шостий президент країни був вільний від усіх цих зобов'язань. Він не був пов'язаний з Майданом на рівні особистих переживань. Не був вкорінений в темі війни на рівні персонального досвіду. Його обрання позбавило нову етику державних милиць. Його інавгурація відкрила вікно можливостей - всередину якого містилася потенційна ревізія всього накопиченого і побудованого.

Однак перевірку на міцність нова етика явно пройшла. Зрештою, кожен президент шукає мову, яка дозволяла б виступати від імені нації. Якби Зеленський визнав, що таке право йому дає етика Антимайдану – ми б слухали сьогодні пасажі про "один народ" і "Велику Вітчизняну". І той факт, що шостий президент країни говорить мовою п'ятого – означає лише те, що риторика Майдану витримала іспит на право вважатися новою нормою.

Втім, точно така ж перевірка була уготована найпопулярнішим міфам українського суспільства. Володимир Зеленський перемагав на хвилі антиелітарного запиту. Втома від еліт і протиставлення "простої людини" – "колективному бюрократу" два роки тому здобули тріумфальну перемогу в нашій країні.

Більшість українських громадян були переконані в тому, що всі проблеми зможе вирішити "людина ззовні". Що достатньо лише віддати владу тому, хто не пов'язаний зобов'язаннями. Що "нові обличчя" - це саме по собі ліки і панацея.

Цей міф перевірку на міцність не пройшов. Виявилося, що заміна регіональних баронів на весільних фотографів у парламенті ще не занурює країну в епоху щастя і процвітання. Більш того, система неформальних зв'язків дуже швидко перетворила нову монобільшість в восьминога. Шостий президент країни вже третій рік поспіль намагається упакувати його в дисциплінарну авоську, стежачи за тим, щоб жодне щупальце не вивалювалося назовні – але особливо успішним цей процес назвати не вийде. Створений президентським оточенням партійний голем керується зі змінним успіхом - і можна припустити, що рано чи пізно захоче вийти з-під контролю.

Тим, хто чекав від "нових облич" повної несхожості на "старі", впору досадувати. Виявилося, що кадрове перезавантаження не скасовує неофіційних правил гри і тіньових центрів впливу. Українська держава як і раніше нагадує локомотив, маневри якого обмежені траєкторією рейок і інерцією. Країна отримала можливість переконатися, що її потенціал розвитку сковує не підступна верхівка з неправильними прізвищами, а створене за двадцять з гаком років середовище.

Дуже скоро Зеленський сам став заручником цього середовища. А заодно - заручником своєї звички подобатися публіці і своєї ж невіри в інституційні підходи. В результаті, професійні касти продовжують тримати країну в заручниках. Лояльність в кабінетах влади цінується вище професіоналізму. А ефектність подачі явно підміняє собою опрацьованість рішень.

Втім, поклавши руку на серце, Зеленського складно в усьому цьому дорікати. Він з самого початку не був революціонером. Наділяти його видатними реформаторськими якостями могли лише ті, хто не дуже добре розбирається в людях.

Шостий президент країни був і залишається експериментом. На його прикладі ми просто отримали можливість простежити, як саме змінюється непідготовлена людина, яка волею долі опинився в головному кріслі країни.

Його попередника називали президентом АрМоВіра. До цієї тріади можна ставитися як завгодно, але вона була – і закріплювала Порошенка в консервативному кластері політичного поля. А ось Зеленський зі своєю тріадою поки ще не визначився – а тому так складно атрибутувати його в рамках політичної системи координат.

Він не став президентом капітуляції - всупереч очікуванням супротивників. Не став президентом економічного дива - всупереч надіям прихильників. Але навряд чи сам Зеленський готовий погодитися з випадковістю свого президентства. Головне крісло країни дає доступ до підручників історії і перед подібною спокусою встояти досить непросто.

І все тепер буде залежати від того, як він сам розуміє словосполучення "історична роль". У його силах - провести судову реформу і дати країні шанс на правосуддя. Змінити бізнес-клімат - і зробити підприємництво точкою зростання. Його повноважень з надлишком вистачить на те, щоб подолати найрізноманітніші консервативні стереотипи. Від ставлення до медичного канабісу до ідеї створення національної автономії кримських татар.

Замість цього Володимир Зеленський вступає в суворій відповідності зі старою формулою "хочеш, щоб вона тебе запам'ятала – подаруй їй сертифікат в тату-салон". А тому флагштоки по всій країні, проект Великого герба і свято "Дня державності" виконують цілком приземлене завдання. На наших очах шостий президент країни б'є Україні татуювання "тут був Вова".

До кінця його каденції залишається ще два з половиною роки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти