Енергетичний тероризм: навіщо в Україні знову намагаються підвищити тарифи на електроенергію

23 липня 2021, 06:10
За рахунок подорожчання виробники електроенергії знову намагаються закрити свої "хотілки".
Електроенергія
Електроенергія з 1 серпня може знову подорожчати / Reuters

Вже два роки в Україні немає окремих тарифів для населення і промисловості – як і у випадку з газом, у нас весь цей час діє ринок. Відповідно, і ціна електроенергії визначається ринком. Нижча вартість для населення пов'язана з діючим ПСО (механізмом спецзобов'язань) – завдяки йому українці зараз платять 1,68 гривень за 1 кВт-год.

З 1 серпня ПСО збираються переглянути, зафіксувавши в ньому більш високу вартість електроенергії з урахуванням градації споживання.

Ми з вами думаємо, що перегляд ПСО – це необгрунтоване підвищення "пальцем в небо", але напевно у підприємств є якась статистика – вони знають, скільки людей споживає до 100 кВт-год на місяць, а скільки – до 300 кВт-год і вище. І перегляд ПСО - це по суті, робота з калькулятором за вибором кращої для них моделі для покриття всіх апетитів. Тому так чи інакше, вони вийдуть на кінцеву цифру, яка їм потрібна.

відео дня

Якими будуть тарифи поки точно не може сказати ніхто - все це поки моделі. Є кілька моделей, які підтримують ті чи інші виробники енергії і остаточний варіант поки не затверджений Кабміном. Якщо цього не відбудеться до 1 серпня, то тоді процес подорожчання можуть зовсім відстрочити до вересня (а можливо, і пізніше). Адже Кабмін повинен був прийняти рішення щодо ПСО ще 1 липня, але попередній варіант нібито заблокували в Офісі президента і змусили Кабмін шукати кращий варіант.

читайте також"Тариф на світло для українців підвищать по-любому": у Нацкомісії з енергетики пояснили, чомуПодорожчання, як і ринок (який, до речі, за фактом жодного дня не працював через ПСО), необхідний певним людям. В Україні діє енергетичний тероризм - інакше назвати те, чому деякі особи зупиняють цілі генерації заради прийняття необхідних рішень, просто не можна. Тим більше, що у нас немає влади, яка може хоч на щось впливати і наводити порядок.

При цьому в Україні діє модель, при якій трейдери, у яких є комп'ютер і ручка, самі можуть обвалювати ціни, тим самим здешевлюючи електроенергію для промисловості. Але з населенням це не працює, оскільки це нікому не вигідно. Зрештою, повинен же хтось покривати збитки.

Олександр Скубченко, голова житлового союзу України, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти