Епізод нового етапу війни в Україні та розбір польотів

17 січня 2024, 19:10
Завдяки цьому літаку російські окупаційні війська дізнавалися про пуски ракет з українського боку.
Російський літак ДРЛО а-50, вибух
Російський літак ДРЛО А-50 / Вікіпедія , pixabay.com

Знищення А-50 та пошкодження Іл-22 - черговий епізод нового етапу війни в Україні та розбір польотів... піке

Увечері 14 січня близько 22:30 за Києвом надійшло перше повідомлення про втрату зв'язку з російським літаком ДРЛО А-50. Деякий час по тому, близько 23:30 з'явилося аудіо-підтвердження того, що пункт управління/літак-ретранслятор Іл-22 заходить на аварійну посадку в аеропорту в Анапі, після отримання пошкоджень.

Практично відразу ж в українському інформаційному просторі з'явилися повідомлення про те, що над Азовським морем був збитий російський А-50 і пошкоджений Іл-22. Після нетривалого ступору цю інформацію стали підтверджувати російські майданчики, але з акцентом на тому, що ці літаки були збиті російською ж ППО.

відео дня

15 січня, об 11:40 за Києвом, Генеральний штаб ЗСУ, а так само командування ПС ЗСУ підтвердили знищення А-50 і пошкодження Іл-22, за результатами проведеної в повітряному просторі Азовського моря спецоперації, подробиці якої не розкривалися. І це не дивно.

Справа в тому, що 14 січня трапився дійсно, унікальний у світовій історії воєн і конфліктів випадок. Одночасно були знищений і пошкоджений літаки, настільки важливого функціоналу, до того ж, в глибокому тилу окупованих територій. Ще ніколи такого не траплялося. Але унікальність цієї ситуації навіть не в тому, що відразу два літаки були виведені з боєздатного стану, а те, що в теорії, таке взагалі було не можливо. І, щоб розуміти чому, варто розуміти, що ж це за літаки і де вони оперували.

А-50 і Іл-22.

Літак А-50 це літак дальнього радіолокаційного виявлення і управління, що забезпечував контроль повітряної обстановки і управління оперативно-тактичною авіацією.

Завдяки цьому літаку російські окупаційні війська не тільки отримували інформацію про присутність у повітряному просторі України тактичної авіації ПС ЗСУ, а й дізнавалися про пуски ракет з української сторони, отримували цілевказівку для своєї тактичної авіації та ракетних ударів і навіть підвищували дальність ураження комплексів ППО ЗРС С-400.

Ці літаки вироблялися з 1985 року, але станом на сьогодні в Росії їх виробництво відсутнє. Всього таких літаків у складі ВКС РФ - 9, але 1 з них на нескінченній модернізації, 2 потребують ремонту, 1 отримав пошкодження ударним дроном радіотехнічного комплексу "Джміль" у Білорусі.

Фактично, до 14 січня повністю боєздатними були тільки 5 літаків А-50. Вартість одного такого літака оцінюється в середньому в $ 400 млн, але з урахуванням їх рідкості і неможливості виробництва, вона набагато більше і якщо я скажу, що її можна збільшити в рази 2, то навряд чи помилюся.

Літак Іл-22 - це повітряний командний пункт зі спецзв'язком, літак-ретранслятор радіозв'язку армійського (фронтового) рівня забезпечує стабільність управління військами. Проводився в модифікації "М" з 1971 року, з подальшими модернізаціями. В даний час їх виробництво в Росії неможливо, оскільки припинено було ще в далекому 1978 році.

Всього, функціонабельних Іл-22 різних модифікацій в складі ВКС РФ - 14 бортів.

Обидва ці літаки відіграють дуже важливу роль як в управлінні підрозділами РОВ на всьому театрі бойових дій в Україні, так і отриманні своєчасної розвідувальної інформації. І найцікавіше це те, що саме А-50 відповідає за виявлення ракетних загроз, які могли б бути небезпечні для цих літаків.

Що ж тоді, виходить, російські майданчики мають рацію, коли пишуть, що це російське ж ППО збило свої ж літаки через нібито непрацюючу систему "свій-чужий"?

Ні.

Російське ППО збило А-50 і Іл-22?

Протягом 2023-го року російське ППО, особливо в зоні БД в Україні і справді демонструвало феноменальну некомпетентність.

Тільки за минулий рік російське ППО неодноразово збивало свої ж бойові літаки над Лівобережною Херсонською та Запорізькою областями. Так само вони відзначалися знищенням і своїх же ударних вертольотів Ка-52. Але ці інциденти відбувалися поблизу ЛБС, де і справді помилки можливі.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти