Ще один локдаун Україна не потягне

19 жовтня 2021, 06:18
Єдина причина, з якої в Україні досі не запровадили локдаун - економічний збиток від нього.
Локдаун
Жорсткий локдаун України необхідний, але він коштуватиме нам дуже дорого / УНІАН

Глава парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький заявив, що уряд поки не має наміру запроваджувати загальнонаціональний карантин.

Оскільки в Україні спочатку обрали невірну тактику, в питанні подолання епідемії зараз ми перетворилися на африканську країну. Варто відзначити, що навесні 2020 року жорсткий карантин взагалі запровадили "з переляку", а всі наступні - виходячи з політичної доцільності. Адже той же карантин вихідного дня використовували як політтехнологію для зниження явки виборців на місцевих виборах.

Тому прогнозувати дату введення чергового локдауну в Україні - невдячна справа, враховуючи те, що влада використовує цей інструмент, виходячи зі своїх політичних потреб, а не епідеміологічних показників.

відео дня

З точки зору епідеміології, жорсткі карантинні заходи ефективні, але Україна як держава зараз не може дозволити собі локдаун, оскільки його введення завдає значної економічної шкоди - його можуть собі дозволити тільки багаті і економічно розвинені країни. Власне, це єдина причина, з якої його досі не запровадили.

Проте профілактичні заходи з кожним днем посилюються. Однак МОЗ не дає роз'яснень, якими критеріями керується. Причина на це всього одна - ніяких жорстких критеріїв немає, це все робиться в ручному режимі. З цієї ж причини невідомо, чим саме керується влада, коли вводить нові посилення карантину.

читайте такожКовід не закінчиться ніколи: чи потрібен Україні локдаунЩо ж стосується впровадження обов'язкової вакцинації для окремих професій, на яку сподіваються в МОЗ як на спосіб стримування поширення інфекції, то це насправді дієвий інструмент по стримуванню захворюваності. Більш того, це далеко не перший в Україні прецедент - в 2015-2016 роках обов'язкова вакцинопрофілактика вже вводилася для медпрацівників від пандемічних штамів грипу.

Але відмінність тієї практики від нинішньої в тому, що тоді обов'язкову вакцинацію вводила санітарно-епідеміологічна служба, яка мала такі повноваження. Але зараз для цього немає правового механізму, не кажучи вже про те, що ніхто в Україні не може внести вакцинацію від коронавірусу в календар щеплень, оскільки всі використовувані в Україні вакцини зареєстровані як вакцини "для екстреного застосування", що створює ще одну правову колізію з чинним законодавством. Адже згідно із законом, вносити в календар щеплень можна лише ті вакцини, які пройшли три фази випробувань, чим не може похвалитися жодна вакцина від коронавірусу в Україні, що ставить під сумнів введення обов'язкової вакцинопрофілактики.

Сергій Кравченко, лікар-епідеміолог, директор Інституту вакцинології та імунобіопрепаратів, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти