Ескадрилья збитих льотчиків: чому Медведчук може розраховувати тільки на Ялту

25 листопада 2022, 12:00
Очевидно, в силу деякої сентиментальності Путіна, хоча багато хто пророкував, що в українському СІЗО буде безпечніше, Медведчук продовжує спокійно гуляти в Ялті.
Медведчук
Віктора Медведчука з дружиною Оксаною Марченко помітили в Криму / Скріншот

В окупованій Ялті в одному з кафе на набережній нещодавно помітили колишнього народного депутата Верховної Ради Віктора Медведчука з дружиною Оксаною Марченко, якого Росія "забрала" в ході обміну полоненими.

Те, що його знайшли тільки зараз, швидше за все, було випадковістю. Тим більше, що в Україні він як політична фігура, нівельований - він гранично токсичний, асоціюється з Путіним і російською владою, яку українці проклинають після чергового ракетного удару. Тому політичних перспектив у Медведчука немає, навіть серед тих, хто незадоволений нинішньою владою в Україні.

Очевидно, в силу деякої сентиментальності Путіна (як бачимо, Собчак теж недоторканна - мабуть, у пам'ять про період роботи Путіна в пітерській мерії у її батька), хоч багато хто і пророкував Медведчуку, що в українському СІЗО йому буде безпечніше, він продовжує спокійно гуляти в Ялті. Тому найближчим часом кум Путіна, швидше за все, буде перебувати в Москві або в Криму, адже українських перспектив у нього немає.

відео дня

Та й годувати Медведчука не треба - він людина не бідна. Зрозуміло, що він дуже сильно підвів свого кума, даючи йому відверту туфту про суспільно-політичні настрої і перспективи ОПЗЖ в Україні. Можливо, Путін це йому і пробачить, але куди його тепер використати? Отримавши Київ за три дні, Медведчук міг би стати спікером Верховної Ради або в.о. президента, але за нинішніх умов, коли з бліцкригом нічого не вийшло, у Медведчука перспектив немає. Повернутися в Україну в осяжному майбутньому він не зможе, а тому він напевно поповнить ескадрилью збитих льотчиків в Москві.

Після провалу бліцкригу, можливо, у Кремля і була ідея відродження "Новоросії", але після втрати Херсона, який був єдиним обласним центром, який армія Росії зуміла захопити з початку повномасштабного вторгнення, ця ідея теж зависла в повітрі. Крим як суб'єкт РФ Кремль відокремлював, тому в якості гауляйтера "Новоросії" Медведчук ще міг би послужити Путіну, але навряд чи цей план буде задіяний, оскільки і в Запорізькій області ситуація невизначена, а в Донецькій і Луганській областях Медведчука, м'яко кажучи, не люблять.

Тому цілком очевидно, що в разі програшу Росії в Україні, Медведчук переміститься в якусь третю країну-Туреччину, Сербію, Катар, ОАЕ. Куди саме - ми можемо тільки гадати, але можливості оформити документи і вчасно зібрати валізу у нього ще є. Адже якщо в Москві зміниться режим, то там він явно не залишиться.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти