Чому війна в Україні загрожує голодом мільярду людей

12 березня 2022, 06:27оновлено 30 березня 2022, 16:55
Через війну в Україні зірветься посівна, що загрожує голодом багатьом країнам світу.
Через війну Україна Україна випаде як постачальник зерна й іншої аграрної продукції
Україна з метою забезпечення власного населення призупинила експорт жита, вівса, цукру, обмежила вивезення пшениці, кукурудзи, курей, яєць та соняшникової олії / УНИАН

Зрив посівної в Україні призведе до голоду 1 мільярду людей, світової гуманітарної кризи, міграційної кризи в ЄС. Адже Україна – це 11% експортного ринку пшениці, 18% кукурудзи, 19% ячменю, 30% світового виробництва соняшникової олії.

Тож, якщо Росія негайно не припинить війну, в Україні зірветься посівна. Тоді Україна значною мірою чи навіть повністю випаде як постачальник зерна й іншої аграрної продукції.

Уряд України з метою забезпечення власного населення призупинив експорт жита, вівса, цукру, обмежив вивезення пшениці, кукурудзи, курей, яєць та соняшникової олії. В умовах війни – це єдине правильне рішення для забезпечення продовольчої безпеки нашої країни.

відео дня

читайте такожНе Путіним єдиним: чому Україна ризикує пасти

Варто зазначити, що зернові з України більшою мірою постачаються до густонаселених країн Північної й Середньої Африки, Близького Сходу та Південної Азії. З України 22% зерна у Марокко (населення складає 37 млн осіб), 26% у Єгипті (100 млн населення), 21% в Нігерії (200 млн населення). Доля української кукурудзи на ринку Індонезії (280 млн населення) – 31%, на ринку Бангладеш – 27% (165 млн населення).

Країнам, які імпортують українське зерно, замістити колосальний дефіцит не вдасться. Оскільки Канада та США будуть продавати зерно на більш платоспроможні ринки, а в Аргентині та Бразилії цього року буде неврожай.

читайте такожКлюч до перемоги України – не санкції: що призведе до краху Росії

Відтак, якщо російська військова агресія проти України не буде припинена негайно, станеться голод у макрорегіоні з населенням 1 млрд людей.

Наслідками будуть:

  • глобальна дестабілізація;
  • світова гуманітарна криза;
  • навала мігрантів в ЄС з країн Південної Африки, Близького Сходу та Південної Азії.

Лариса Білозір, народний депутат України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти