Якщо Путін застосує ядерну зброю в Україні, він поховає себе для росіян

19 квітня 2022, 19:37оновлено 19 квітня 2022, 21:04
Застосування Росією ядерної зброї в Україні буде для росіян показником слабкості російської армії і де-факто означатиме програш у війні.
Путін, ядерна війна
Росія може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні / Колаж Reuters , pixabay.com

Росія може застосувати тактичну ядерну зброю малої потужності. Наприклад, ракету класу "Калібр" або "Іскандер", начинену ядерною боєголовкою, щодо однієї з країн-членів НАТО, які займаються постачанням озброєння в Україну.

Ця зброя може бути застосована не за військовою допомогою, а по нейтральній території в районі однієї з військових баз - наприклад, в океані або Балтійському морі. З урахуванням того, що Путін, так само, як і Україну, ненавидить Польщу та країни Балтії, імовірність того, що удар буде спрямовано саме туди, дуже висока.

Удар може бути завдано не по самій військовій допомозі, а по нейтральній території в районі однієї з військових баз, наприклад, в океані або Балтійському морі. Враховуючи, що Путін ненавидить Польщу та країни Балтії так само, як і Україну, імовірність того, що удар прийде саме туди, дуже висока.

відео дня

Щодо застосування стратегічної ядерної зброї, то цей вид зброї розрахований на взаємно гарантоване знищення, і це міжконтинентальні ракети. Тобто їхнє призначення – завдати шкоди ворогові, який знаходиться на іншому континенті. "Тополь" та її нова модифікація – "Ярс", якими лякає російська пропаганда, розроблялися саме у разі ядерної війни між Радянським Союзом та США для взаємно гарантованого знищення.

Оскільки між Києвом та Москвою відстань близько 900 км, то використати проти української столиці стратегічну ядерну зброю рівносильно пострілу в себе, бо Росія та інші країни в радіусі до 3000 км також потраплять у зону радіоактивного зараження. Не слід виключати, що країни-члени НАТО діятимуть відповідно до 5 ст. Статути НАТО завдадуть рівнозначного ядерного удару по Москві, якщо в країнах, що межують з Україною – Польщі, Чехії, Словаччині – відбудеться різке підвищення радіоактивного фону. Тим більше, що військове керівництво США ясно дало це зрозуміти Шойгу та Герасимову.

У Америки зник страх перед російською ядерною палицею, і ситуація в цьому плані зламана на користь Заходу. Виходячи з доктрини Путіна-Патрушева, Росія має право застосувати ядерну зброю у разі екзистенційної загрози РФ. У разі напад має бути здійснено Росію, причому силами, які значно перевищують російську армію.

Переважна більшість російського суспільства (зрозуміло, що в РФ як такої соціології не існує, але, наприклад, виходячи з даних Левада-центру, можна зрозуміти настрої) ненавидить Україну та бажає їй поразки. Вони готові вбивати українців, але лежачи на дивані – воювати в окопі не готові. Адже більшість росіян вихована на міфі, що російська армія є непереможною і за своєю чисельністю є "другою армією світу".

Тому навіть якщо Путін захоче застосувати ядерну зброю проти України, він не зробить цього, тому росіяни не зрозуміють – мовляв, як це "друга армія світу" застосовує ядерну зброю щодо без'ядерної країни. Тобто росіяни відразу зрозуміють, що тут щось не так, якщо Росія застосовує ядерну зброю проти України, отже, російська армія не справляється, і українська армія сильніша.

І тут виникне загроза десакралізації вождя. Тому що Путін – це міф, який подобається росіянам тим, що їхній президент "сильний, непереможний, і його боїться весь світ".

Шантаж ядерною зброєю – це показник програшу цієї війни з боку Росії, причому як на стратегічному рівні, так і частково на тактичному.

Взагалі, у широкому розумінні Росія почала програвати ще в листопаді минулого року, коли зажадала від НАТО повернутися до кордонів 1997 року, тобто фактично самоліквідуватися як військовий союз.

Крім того, російська пропаганда та Путін говорять про те, що вони ведуть оборонну війну проти НАТО. Головний стратегічний ворог Росії – США, англосакси. Україна ж, за логікою Путіна, є непорозумінням, яке утворилося через розвал Російської імперії, і тому її треба знищити як державу та суб'єкт міжнародного права. За часів Російської імперії Україна на карті була відсутня, як відсутня вона і у свідомості Путіна.

Іншими словами, на території України Путін воює одночасно проти США та колективного Заходу. І за цією логікою застосовувати тактичну зброю він має намір саме проти Заходу, а не України.

Масштаб наслідків застосування такої зброї залежатиме від того, за якими об'єктами буде завдано удару. У ядерної боєголовки зона ураження приблизно 8 км. Де воно може бути застосоване, сказати складно, можливо, це відбудеться на відкритих місцевостях у районі частин ЗСУ, щоб цим шантажувати і залякати Україну.

Але в ситуації, що склалася, найбільш ймовірне вчинення теракту на об'єктах ядерної та хімічної інфраструктури. Конкретні приклади - російські війська під час відступу підірвали хімічний завод в Охтирці, де якийсь час спостерігалася аміачна хмара, а буквально недавно вони підірвали цистерну з азотною кислотою в районі Рубіжного.

Це – найімовірніший сценарій (порівняно із застосуванням тактичної ядерної зброї) для Путіна ще й тому, що свого часу, перед його приходом до влади в Росії, також були зроблені вибухи житлових будинків у Москві, Волгодонську та інших містах. Тоді, на початку 2000-х, ФСБшників буквально ловили за руку, коли вони закладали вибухівку з гексогену та тротилу до житлового будинку в Рязані. Тобто і Путіну, і Патрушеву метод терору є більш зрозумілим, ніж застосування ядерної зброї.

читайте такожВійна в Україні протверезила Путіна: чи наважиться він на ядерний удар та мобілізацію в РосіїЯкщо Росія все ж таки зважиться застосувати ядерну зброю, на ній як на державі буде поставлено хрест. Світова спільнота консолідує свою позицію, адже навіть Китай та Північна Корея будуть проти застосування хімічної та ядерної зброї, оскільки це означатиме смертельну небезпеку для всіх країн та режимів, у тому числі диктаторських.

Юрій Шуліпа, директор Інституту дослідження російської агресії, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти