Якщо українці почнуть забирати депозити, долар піде в круте піке

30 січня 2022, 07:45
До 29 гривень за долар курс може зростати за умови, що не буде відтоку коштів з банків. Якщо він почнеться, то максимум у 29 буде пройдений дуже швидко.
курс долара
Курс долара в Україні безпосередньо залежить від наявності депозитів у банках / УНІАН, pixabay

Та інформаційна хвиля, яка йшла на Україну за останні місяці, працювала за принципом переходу від кількості в якість. Весь грудень накручувалася ситуація навколо ймовірного вторгнення, але українці на неї не надто реагували, але в січні точка біфуркації вже сталася - як наслідок, за даними соцопитувань, вже 50% українців вірять у можливий напад Росії.

Ця хвиля зробила свою справу - на Україну вже закриваються ліміти з боку іноземних компаній, призупиняються як чинні проекти, так і нові, які мають втілюватися в Україні за участю західних партнерів.

Єдине, що наразі рятує Україну - відсутність паніки з боку вкладників банків, усе інше поки працює проти неї.

відео дня

Власне, курс є не тільки відображенням імовірної ескалації як психологічного чинника, а й об'єктивних процесів. Якби не було цього, гривня на початку року все одно б девальвувала, тому що тут також впливає зміна прогнозу монетарної політики Федеральної резервної системи США. Тобто якщо починається підвищення базових процентних ставок США, відповідно, за цим іде і відтік капіталу з ринків країн, що розвиваються. Крім того, позначилося і різке зменшення сировинного імпорту, в першу чергу, по енергоресурсах.

читайте такожКурс долара в столичних обмінниках встановив рекордний максимумДля української економіки плавна девальвація навіть на користь - головне, щоб вона не супроводжувалася панічними стрибками. Тобто якби протягом року гривня плавно девальвувала на рівні 29-30 гривень за долар, це б навпаки, зіграло в плюс українській економіці та експорту, в першу чергу, складному експорту з високим рівнем додаткової вартості, який зараз зберігається.

Подальше зростання курсу буде залежати від ступеня ескалації. До 29 гривень за долар курс може зростати за умови, що не буде відтоку коштів населення з банків, але якщо відтік почнеться (перш за все, з державних банків), тоді максимум у 29 буде пройдено дуже швидко.

Передбачення майбутнього курсу - це ворожіння на кавовій гущі. Нацбанк раніше влаштовував стрес-тест банківської системи на рівні 36-40 гривень за долар, але тут мова йде про ідеальний шторм, коли виросте сировинний імпорт, обвалиться експорт.

Зараз усі очікують того, що у весняний період, коли аграрії завозять гроші в Україну, відбудеться відкат курсу. Крім того, може змінитися і кон'юнктура фінансових ринків. Але з урахуванням того, що дефіцит газу в першому кварталі склав 2 млрд кубометрів (за нинішніми спотовими цінами це майже 2 млрд доларів), говорити про те, що ситуація з курсом може змінитися на краще, поки передчасно.

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти