Якщо вторгнення відбудеться, економіку України чекає крах

15 лютого 2022, 19:27
Ризики вже прораховані, тому що Україна вже практично 8 років перебуває в стані війни з РФ.
Економіка
Економіка України вже страждає на тлі загрози вторгнення РФ / УНІАН

На тлі заяв Заходу про загрозу повномасштабного вторгнення Росії в Україну українська економіка вже страждає. Перш за все, Україні зараз складно виходити на ринок позик, тому що ніхто не хоче давати в країну гроші, коли незрозуміло що відбувається.

Крім того, закриваються міжнародні ліміти на кредитування, йде відтік капіталу з України - гроші виводяться через дивіденди і ОВДП.

А з урахуванням ризику блокування Росією українських портів, ми можемо втратити близько 5 мільярдів доларів з огляду на те, що в Україну морем багато чого ввозиться і вивозиться. І навіть зараз, коли Росія оголошує про навчання, судна змушені шукати нові маршрути, що автоматично збільшує для них вартість фрахту на два-три долари за тонну, що також загрожує збитками.

відео дня

Зрозуміло, що ситуація різко погіршиться, якщо буде теоретичне вторгнення, тому що під час війни економіки бути не може - це буде її крах. Крім того, якщо Україна введе воєнний стан, то це загрожує проблемами з отриманням грошей від МВФ.

На даний момент коливання курсу долара залишаються в рамках тих показників, що закладені в бюджеті на 2022 рік (28,6–28,7 гривень за долар), тобто поки нічого критичного не відбувається.

Ризики вже прораховані, тому що Україна вже практично 8 років перебуває в стані війни з РФ.

Але на відміну від 2014 року, зараз в Україні є золотовалютний резерв, а економіка вже давно адаптована до нинішніх реалій, тому різких коливань, навіть при збереженні паніки, поки не буде. Разом з тим, найближчим часом можуть виникнути проблеми з наповненням бюджету, оскільки немає нових надходжень коштів.

Але більше ризиків несе якраз внутрішньоекономічна політика держави, яка пов'язана з посиленням податкового тиску на бізнес, тому що це набагато сильніше позначається на економічних показниках України.

Що ж стосується ситуації з авіаперевізниками, то це - надумана тема, і виділення 16 мільярдів більше схоже на дерибан бюджету. Адже українські компанії не можуть покрити страхові ризики, і якщо Лондон як світовий центр страхування починає відкликати судна, то Україні доведеться їх повернути. Але на цьому не варто зациклюватися, оскільки це не має ніякого відношення до війни і боєздатності української армії.

Швидше за все, паніка триватиме ще тиждень, тому що все і так вийшло на пік кризи, після чого він повинен у щось перетворитися. У повномасштабні військові дії я не вірю - щось може відбуватися на Донбасі, особливо якщо РФ визнає "незалежність" так званих республік, але це ніяк глобально не вплине на економіку.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти