Якщо зима для України буде важкою, Зеленському доведеться провести вибори в Раду

30 листопада 2021, 18:46оновлено 30 листопада 2021, 22:02
У разі дострокових виборів Слуга народу зможе розраховувати лише на 100, максимум - 120 депутатів
Володимир Зеленський, прес-марафон, прес-конференція
Володимир Зеленський заявив, що поки не збирається розпускати Верховну Раду / УНІАН

Під час недавньої прес-конференції президент Володимир Зеленський заявив, що поки не збирається розпускати парламент.

Передумови для розпуску можуть з'явитися, якщо оформиться розпад монобільшості. Такий хід подій не варто виключати, особливо враховуючи наростаючий конфлікт Банкової з Рінатом Ахметовим і в разі, якщо сторони спробують піти шляхом підвищення ставок, то потенційно монобільшість будуть "хитати".

Чи потрібно це команді президента зараз - я не впевнений, оскільки в нинішній ситуації нові вибори в Раду не забезпечать президенту навіть тієї кількості депутатів, орієнтованих на Зеленського, які є у нього зараз.

відео дня

З урахуванням нинішніх проблем, крихка монобільшість у 170-180 депутатів, які досі прислухаються до позиції Зеленського - тих, кого не потрібно вмовляти і "дотискати", у президента все ж є. Але в разі дострокових виборів Слуга народу зможе розраховувати лише на 100, максимум - 120 депутатів. Різниця, погодьтеся, суттєва.

Зрозуміло, що в цьому зацікавлені ті, хто хоче максимально послабити президента. Бо президент, який програв Верховну Раду, у разі президентських виборів як кандидат буде виглядати набагато слабшим. Тому вже зараз ходять різні чутки про перенесення виборів (мовляв, для цього шукають підстави). Відповідно, в такому випадку йому доведеться домовлятися з іншими політичними гравцями. У нинішній Раді це можна зробити хіба що з депутатськими групами (хоча з тією ж "довірою" виникли проблеми), або ж з Голосом і Батьківщиною, тому як з ЄС і ОПЗЖ конфлікт досяг такого градусу, що будь-які домовленості з ними виключені.

У цілому питання дострокових виборів надалі залежатиме від того, як розвиватиметься ситуація в найближчі місяць-два - чи трансформуються економічні, енергетичні проблеми в політичну кризу.

читайте такожЗеленський ще не пішов ва-банк, але ставка вже близька до показника " все або нічого"Якщо Україна пройде цю зиму благополучно і без катаклізмів, то Зеленському вдасться більш-менш стабілізувати ситуацію і перспектива виборів буде неочевидною. Адже судячи з останнього тижня, тенденція того, що президент відповідає за все (навіть за те, що він в принципі не відповідає), дуже чітко простежується.

А ось якщо будуть віялові відключення, зупинки підприємств, це може стати поштовхом до того, що всі шишки посипляться на президента, а разом з цим - більш відчутною стане і перспектива дострокових парламентських виборів.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти