Це геніально. Як Україна обдурила Росію з операцією під Курськом

8 серпня 2024, 21:40оновлено 8 серпня, 22:54
2934
Усе почалося ще кілька тижнів тому.
Це геніально. Як Україна обдурила Росію з операцією під Курськом
Продовжуються бої за Курську область / Колаж Главреда. Фото: Соцмережі Сирського, скріншот відео

Три дні тому, коли невідомі механізовані колони прорвали кордон Росії в Курській області, ніхто й подумати не міг, що все це виллється в серйозні бої (всі ЗМІ одразу ж згадували "рейди" РДК у Бєлгородську область, що тривали максимум добу і, власне, нічим не закінчувалися).

Але операція в Курській області ризикує масштабувати будь-які "рейди" РДК або Легіону "Свобода Росії". За даними преси, Україна за цю добу захопила більше російських земель, ніж повернула своєї території за весь контрнаступ у 2023 році. Я не хочу тут перераховувати можливі цілі такого походу на Курськ, цю роботу вже зробили інші трохи раніше. Тут мене найбільше цікавить інформаційна складова.

Операція в Курській області виявилася спонтанною практично для всіх: і для українців, і для росіян, і для Заходу. Схоже, Генштаб зрозумів помилки у висвітленні підготовки контрнаступу ЗСУ влітку 2023 року - і цього разу слідував більше зразкові Харківської операції 2022 року (нею, до речі, теж займався Олександр Сирський). Нагадаю, саме ефект несподіванки перетворив тоді вже згуртовані підрозділи російських військових на стадо переляканих тварин.

відео дня

Цей самий ефект несподіванки (коли проривають територію, де фактично не відбувається жодних бойових зіткнень за період гарячої фази війни) налякав і "кадирівців", які охороняли держкордон. А недосвідчені строковики, на яких упав тягар захисту "батьківщини", просто погодилися на полон.

Але щоб зрозуміти усю глибину затії, нам треба повернутися на кілька тижнів назад. Тоді Росія з усіх майданчиків кричала про "таємні" зідзвони з Пентагоном. Тема переговорів зі США - нібито планування Україною спецоперації проти російського флоту. США, згідно зі словами російських чиновників, переконали Україну цього не робити. Звісно, Україна, мовляв, відмовилася від плану. Тепер ми бачимо, у що вилилося вихваляння МЗС Росії і путінської розвідки, які займалися явно не тим, чим слід було б.

Інформаційне затишшя, що супроводжувало початок боїв за Курську область, допомогло Україні в багатьох сенсах, насамперед - ворог від початку був дезорієнтований.

Невідомість посіяла смуту в колах російських воєнкорів і самих росіян. Перелякані цивільні раз у раз фіксували як не скидання російських бомб на житлові будинки сіл Курської області, так мертвих солдатів, або знищену техніку на дорогах. Багато в чому це також допомогло OSINT-аналітикам оцінити принаймні приблизні втрати російської армії, охопленої панікою.

Можна зробити попередній висновок - паніка через брак інформації фактично паралізувала росіян на всіх рівнях - від Z-блогерів до кремлівської верхівки.

Затишшя порушив на третю добу боїв радник керівника ОП Михайло Подоляк. Але і він був украй обережний у заявах, зокрема відповідаючи на запитання, які цілі переслідує угруповання військ, що атакувало Курську область.

Після чого посипалися всілякі "інсайти" в топових західних ЗМІ. Усі заяви, як і прогнози, фактично одна одній суперечать. Саме інформаційний "вакуум", навмисно створений Генштабом, породив дуже гучні й божевільні висновки ЗМІ - мовляв, Україна бажає відрізати газопостачання РФ до Європи... та інша нісенітниця.

У будь-якому разі про цілі операції знає Генштаб, ми ж їх зрозуміємо після закінчення боїв. Тоді як все інше своєю панікою та істерикою зробить ворог.

Криза в Курській області РФ

6 серпня російські пропагандисти поскаржилися на прорив кількох механізованих колон з боку України прикордонної ділянки в Курській області. У Мережі з'явилися чутки, що до прориву можуть бути причетні російські добровольчі загони у складі ЗСУ. Але Україна не підтверджувала своєї участі в конфлікті в Курській області.

Перші бої з невідомими людьми, згідно з російськими пабліками, прийняли солдати-строковики, оскільки підрозділи "Ахмат" були ганебно розбиті.

Російські пабліки писали про захоплення невідомими силами низки населених пунктів і вигадану загрозу для Курської АЕС.

Російський диктатор Володимир Путін прокоментував бої його армії з невідомими людьми в Курській області. Те, що відбувається, він назвав "провокацією" і поскаржився на "невибіркову стрілянину".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти