Евакуація дипломатів: чи варто говорити про те, що Захід відвернувся від України

25 січня 2022, 09:31
Рішення США та Великобританії могло бути частково зумовлене тим, що вони хочуть підкреслити своє серйозне ставлення до можливостей Росії розпочати воєнні дії.
Евакуація дипломатів: чи варто говорити про те, що Захід відвернувся від України
Штати, Великобританія та Австралія евакуюють сім'ї працівників своїх посольств в Україні через загрозу вторгнення Росії / УНІАН

24 січня Сполучені Штати Америки, Великобританія та Австралія почали евакуацію сімей співробітників посольств в Україні. У відповідь на це МЗС України та верховний представник Європейського союзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель заявили, що причин для евакуації родин дипломатів із України немає і такі дії є передчасними.

Варто зазначити, що у кожної країни та її дипломатичної служби є свої безпекові протоколи, які передбачають певний алгоритм дій в умовах, коли існують прогнози щодо погіршення ситуації з безпекою. Тобто ці протоколи, в принципі, передбачають, що евакуація родичів дипломатів, а також другорядного персоналу може розпочинатися не тоді, коли вже почалися якісь проблеми, а тоді коли є лише очікування погіршення ситуації за оцінками спецслужб.

Власне, цим і керувалися дипломатичні служби деяких країн, у яких такі заходи передбачені, тобто це - евакуація за умов очікування наростання ризиків.

відео дня

Але, безумовно, багато що тут вирішується саме політичним підтекстом. Допускаю, що рішення США та Великобританії могло бути частково зумовлене тим, що вони хочуть підкреслити своє серйозне ставлення до можливостей Росії розпочати воєнні дії.

Однак навряд чи це істотним чином вплине на дії Росії - це, скоріше, один з елементів дипломатичного тиску і навряд спонукатиме її до більш радикальних дій, але таким чином США та Британія демонструють, що для них це не є пропагандою і вони дійсно бачать ознаки приготування до військових дій і реагують відповідно до протоколів.

читайте такожРосія намагалася взяти Європу "на понт": чому посольства вивозять сім'ї дипломатів з УкраїниУ той же час те, що такі дії відбуваються, точно не свідчить про погіршення відносин з країнами-партнерами. Зрозуміло, що це дуже гостра дипломатична зброя і вона значною мірою б’є по тій країні, де це відбувається. Бо навіть якщо дестабілізації на сьогодні немає, ми можемо констатувати, що такі дії сприяють панічним настроям в Україні і тому, звісно, вони невигідні українській стороні у жодному вигляді.

Олександр Сушко, політолог, виконавчий директор Міжнародного фонду Відродження, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти