Європа поки не поспішає ховати Північний потік-2

24 лютого 2022, 21:57
Поки що повністю відмовитися від російських поставок газу більшість європейських держав об'єктивно не в змозі.
Північний потік-2
Німеччина призупинила сертифікацію Північного потоку-2 / Reuters

22 лютого канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що у відповідь на дії Росії в Україні Німеччина зупиняє сертифікацію російського газопроводу Північний потік-2.

Насправді сертифікацію зараз проходить оператор Північного потоку-2, який повинен управляти роботою цього трубопроводу, в той час як сам трубопровід вже сертифікований. Щоб сертифікувати оператора, необхідно отримати три дозволи - мережевого агентства, тобто національного регулятора-аналога українського НКРЕКП, Мінекономіки ФРН і відповідних підрозділів Єврокомісії.

Зазвичай це відбувається послідовно, але попередній уряд вже зробив свій позитивний висновок і переслав його до мережевого агентства ще минулого року і весь цей час рішення знаходилося там. Шольц фактично запропонував Мінекономіки відкликати цей висновок. Тому тут мова не йде про повне припинення сертифікації.

відео дня

Остаточне рішення щодо зупинки всього газопроводу не прийнято, тому як відкликання ще не означає прийняття рішення про зупинку. У той же час в Євросоюзі ведуться консультації з цього питання. Оскільки загрози з боку Дмитра Медведєва про підвищення цін на газ звучать і вони не безпідставні.

Надалі все залежатиме від двох факторів - наскільки серйозними будуть санкції ЄС і чи потраплять під них компанії, які здійснюють постачання газу до Євросоюзу і чи зможуть європейські споживачі домовитися протягом наступного року Про часткове заміщення поставок газу з РФ.

Поки що повністю відмовитися від російських поставок газу більшість європейських держав об'єктивно не в змозі. Але диверсифікація можлива - все залежатиме від подальшого розвитку ситуації. Тому як тут дуже багато визначатиметься тим, що відбуватиметься на Донбасі.

читайте такожУкраїна як трофей: чому Захід тільки лякає Росію, але не зупиняє їїНа даний момент введені санкції проти Росії-дитячий лепет. Тому як їх уособленням була заборона на поставки запчастин для "Бентлі" і "Роллс-Ройсів" і російських банків, які нікому в Європі невідомі.

Серйозними санкціями, які можуть вплинути на дії Росії, можуть стати санкції, які здійснюють постачання енергоносіїв до Європи, але до них в Європі не готові, тому що у них немає інших джерел.

Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру Психея, експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти