Фанерні Т-34 та страх Путіна перед Україною: чому росіяни скасовують паради 9 травня

14 квітня 2023, 09:00оновлено 14 квітня 2023, 10:34
Окрім скасованих парадів у Курську та Бєлгороді, під питанням і парад на Червоній площі у Москві.
9 мая, парад, Александр Кочетков
У Кремлі стали боятися Україну, скасуванням парадів Путін розписався у слабкості - Олександр Кочетков / Колаж УНІАН, facebook.com

У прикордонних Курській та Бєлгородській областях країни-агресора РФ, а також в окупованому росіянами Криму "з міркувань безпеки" скасували проведення військових парадів на 9 травня.

"День перемоги" в РФ – сакральне свято. Звісно, вони сподівалися, що ще минулого року 9 травня тупотітимуть чоботами по Хрещатику. Цього не сталося, і тепер вони просто побоюються, що Україна їх атакує. Тобто бояться того, що Україна атакує прикордонні міста РФ за допомогою якихось безпілотників, плануючих боєприпасів, які летять на 150 кілометрів, чи запустить диверсійні групи. Відтак ми їм сплюндруємо свято, а приховати такий напад буде неможливо, бо людей на вулицях буде достатньо, усі вони з мобільними телефонами, з яких усе це опублікують у мережі.

Тож якщо росіяни спочатку відкрито зневажали Україну, то тепер вони її відверто бояться. Невідомо, як буде у Кремлі та чи проводитимуть парад у Москві – скоріше за все, це вирішуватимуть десь за два тижні. Бо звертаючи увагу на загрозу, вони розуміють, що ми можемо атакувати і Червону площу. У нас є чим до неї дістати – не обовʼязково ми до неї дістанемо, але можемо.

відео дня

Але, наскільки мені відомо, у ЗСУ немає планів нападати на цю відносно мирну ходу, це "победобесие", бо це будуть здебільшого якісь псевдоветерани. Можливо і буде серед них якась частина військових, але ми навряд чи будемо витрачатимемо далекобійну техніку для того, щоб розігнати цей парад. Принаймні, є 8 варіантів зброї, якою можна дістати до Москви. На жаль, такої зброї в нас небагато, але є чим поцілити під конкретну дату. Тож якщо росіяни побоюються, то і нехай. Однак наше завдання не в цьому – нам потрібно прибирати ворога з української території, ми не зазіхаємо на чуже.

Чи є у Росії що показувати на парадах? Безперечно, для цієї театралізованої вистави росіяни привезуть фанерні макети якихось Т-34, новонароджених у пелюшках кольору хакі, і цього буде цілком достатньо. Тобто для імітації та декорації у росіян можливості вистачає. Без техніки вони можуть обійтися, але просто бояться.

Звісно, на окупованих територіях люди теж вийти можуть – росіяни дадуть команду, і ідейні прихильники "русского мира" підуть. Тобто таких, ймовірно, буде 10-20 осіб, чи ветерани, які несповна розуму. У окупованому Криму цього року парад теж скасували через страх, бо Крим наразі постійно перебуває під атаками ЗСУ, тому росіяни не ризикують. Тим паче, у Севастополі, де паради завжди були масовими за участі кораблів, які тепер є законними військовими цілями.

Загалом скасування цих парадів – це слабкість Путіна. Вони починали з того, що візьмуть Київ за три дні, усю Україну – за два тижні, а зараз бояться навіть провести сакральне свято. І цим росіяни зайвий раз розписуються у власній слабкості. Але це більше відноситься до пропагандистського фронту, а нам потрібно очікувати на переможний контрнаступ. Бо російське суспільство не зважає на сотні тисяч втрачених росіян у цій війні, то що їй від скасування якогось параду? Ні, воно вже перетворилося на дистанційно керованих роботів. Там, за винятком одиниць, у суспільства немає власної думки, але й ті, хто цю думку має, невдовзі потрапляють під суд.

Олександр Кочетков, політичний аналітик, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти