Францію зробили головним цапом-відбувайлом за всі біди

2 серпня 2023, 14:18оновлено 2 серпня 2023, 15:00
Військові Нігеру зупинили експорт у Францію урану та золота, двох ключових ресурсів, які Париж роками викачував з країни через свій конгломерат Orano.
Франція, Нігер,
Навколо Нігера розгортається ціла драма / колаж Главред, фото pixabay, скріншот

Навколо Нігеру розгортається ціла драма з ризиком регіонального конфлікту, в якому опиняться залучені Франція і Росія.

На Недільній нараді країн-членів ЕКОВАС було прийнято рішення взяти Нігер в блокаду і висунути військовій хунті ультиматум: до кінця тижня відновити конституційний порядок і повернути владу поваленому прозахідному президенту Мухаммеду Базуму. Навіть пригрозили військовими заходами, тобто інтервенцією.

У відповідь військові Нігеру припинили експорт у Францію урану та золота, двох ключових ресурсів, які Париж роками викачував з країни через свій конгломерат Orano. Вони відмовилися (поки що) виконувати ультиматум, а на захист Нігеру виступили військові хунти сусідніх Буркіна-Фасо, малі і Гвінеї.

відео дня

Те, що починалося як внутрішня проблема, стає предметом боротьби на глобальному рівні. Африка є однією з ресурсних баз Європи, де, втім, вплив останньої поступово згасає разом з розпадом залишків пост-колоніальних неформальних зон впливу типу Франсафрік.

Цим користуються конкуренти країн ЄС і НАТО: Росія, Китай, Туреччина, аравійські монархії затоки, які давно включилися в боротьбу за континент.

На прикладі Нігеру зараз видно, як Росія намагається скористатися цим для підриву економічної бази Заходу і отримання нових точок входу в регіон, і як Франція намагається зберегти свою присутність і вплив в колишніх колоніях, де її зробили головним цапом-відбувайлом за всі біди.

Зараз ситуація все більше схожа на краш-тест для різних коаліцій держав. З одного боку, військові правителі, які намагаються вирвати владу з рук ослаблених цивільних урядів, які не виправдали надії, а з іншого боку ряд прозахідних країн на чолі з Нігерією, Ганою і Сенегалом, які мають шанс продемонструвати свої регіональні амбіції.

Хто такий Ілля Куса

Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру "Український інститут майбутнього".

За освітою Ілля - аналітик-міжнародник. Навчався в Інституті міжнародних відносин у Києві за спеціальністю "Міжнародна інформація". У нього є досвід роботи журналістом: редактором міжнародних новин і кореспондентом, а також якийсь час він працював перекладачем. На посаді аналітика співпрацював з низкою громадських організацій в Україні, на його рахунку чимало публікацій у різних виданнях на тему міжнародної політики, насамперед на тему Близького Сходу.

Володіє англійською та арабською мовами.

Дослідницькі інтереси: геополітика, міжнародна безпека, боротьба з тероризмом, Близький Схід, зовнішня політика.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти