Газ по 17 і електрика по 2,5 гривні: що буде з тарифами у 2022 році

25 грудня 2021, 06:29
Ключовою тенденцією 2022 року стане зростання тарифів у газовій та енергетичній сферах.
Тарифи, гроші
Тарифи на газ і електроенергію у 2022 році можуть зрости, як мінімум, удвічі / УНІАН

Найстабільнішим у 2022 році буде ринок нафтопродуктів - тут особливих коливань і форс-мажорів не намічається. Якщо, звичайно, це не буде відбуватися на європейському ринку, тобто не буде кардинально змінюватися вартість нафтопродуктів, а також якщо буде зберігатися стабільність гривні.

Відповідно, усі коливання на цьому ринку можна буде спрогнозувати. Тим більше, що очікувати появи нових підприємств з переробки не доводиться, та й у частині транзиту нафти також не очікується якихось істотних змін.

Але найцікавіше відбуватиметься в газовому, електричному і вугільному секторах.

відео дня

Газ. Багато чого залежатиме від того, чи збережеться транзит російського газу по українській ГТС, тому що з високою імовірністю в наступному році можна прогнозувати запуск Північного потоку-2. Швидше за все, це відбудеться навесні, хоча, з урахуванням напруженої ситуації з енергоносіями в ЄС, це може статися і раніше.

Якщо запуск ПП-2 відбудеться, ціни на газ до кінця опалювального сезону зафіксуються на рівні близько 500-550 доларів за 1000 кубометрів, і, можливо, до літа, вони знову підуть вниз і опустяться до 300 доларів.

Є питання і стосовно обсягів транзиту газу. Повністю зупинений він, імовірно, не буде, але може істотно скоротитися, після чого виникне проблема з тим, яким чином Україні імпортувати газ. Тобто наскільки працездатною залишиться схема так званого віртуального реверсу і який обсяг по ній можна буде закупити, а також чи буде перехід на прямі довгострокові контракти. А оскільки з поточного опалювального сезону Україна ризикує вийти практично з порожніми сховищами газу, то для нормального проходження опалювального сезону Україні потрібно буде закачати до них не менше 10 мільярдів кубів (а може і більше).

На ринку цей обсяг, безумовно, знайдеться, але питання поставок газу лежить більше в політичній сфері і, наприклад, забезпечення це можливо лише у випадку, якщо градус напруги між Києвом і Москвою знизиться і з'явиться вікно для можливості переговорів про прямі поставки газу з РФ.

Цілком імовірно, що транзит українською ГТС впаде вдвічі. Тобто Газпром буде виконувати свої фінансові зобов'язання і оплачувати контрактні потужності, але при цьому обсяги можуть бути нижче передбачених поточним контрактом у 40 мільярдів кубометрів.

І це зниження може торкнутися тарифів. Виходячи з меморандуму з МВФ, який підписала українська влада, тарифи будуть переглядатися, починаючи з травня поточного року. В якому вигляді це буде, поки сказати складно, тому що Україна взяла на себе вкрай неприємне зобов'язання, а саме адміністративно не обмежувати ціну на газ і енергоресурси. Відповідно, питання того, які тарифи чекають українців у наступному опалювальному сезоні залишається відкритим, особливо з урахуванням імпорту газу за спотовими цінами європейського ринку.

Крім того, Україна зобов'язалася продавати половину газу, що видобувається на території України, на біржі. Тому також невідомо, як буде формуватися ціна на газ в Україні, що, відповідно, поки не дає відповіді на питання, якою буде ціна газу для кінцевого споживача.

З урахуванням прогнозу за ціною в 500-550 доларів, ціна на газ у 2022 році, при самому оптимістичному сценарії як мінімум може збільшитися вдвічі. При песимістичному вона може бути ще вища через прив'язку цін до європейського ринку. Власне, цей сценарій вже реалізується в промисловості, яка платить по 40 доларів за куб - в цьому випадку можна говорити про ціну для населення в 15-17 гривень за кубометр.

Електроенергія. У 2022 році в цій сфері багато чого залежатиме від того, в якому стані вона вийде з поточного опалювального сезону, а також від того, з яким фінансовим результатом закінчать цей рік основні гравці ринку. Ми вже бачили, що Енергоатом звертався до регулятора з проханням не підвищувати тариф на розподіл, але, незважаючи на це, тариф все одно був переглянутий, через що Енергоатом попередив про виникнення фінансових проблем. Крім того, багато чого буде залежати і від тарифів для "зеленої" генерації і розрахунків з цією галуззю (тим більше, що тут також є політичні причини).

читайте такожУкраїнцям змінили тарифи на доставку газу: скільки доведеться платити з 1 січняГлобально нас чекає подальша політизація галузі в цілому. І, судячи з торгів на біржі і тих заяв, які робили в уряді, можна прогнозувати зростання тарифу для населення від 2 до 2,5 гривні з мінімізацією соціальних обсягів (субсидій), які пропонує уряд. Власне, історія зі скасуванням пільгового тарифу в 90 копійок за кіловат і повернення нового "зниженого" тарифу в 1,44 гривні це красномовно підтверджує.

Цей прийом застосовуватимуть і надалі - в середині літа, щоб не нагнітати ситуацію в суспільстві, тариф на електроенергію можуть встановити на рівні 2,5 гривні, після чого його "знизять" до 2 гривень і "забудуть" про тих, хто опалює електроенергією, як це зробили у 2021 році.

Тим більше, що вже зараз граничний економічно обґрунтований тариф називають на рівні 3,5 гривні.

Іншими словами, сукупно в газовій та енергетичній сфері українців чекає зростання тарифів - це і буде ключовою тенденцією наступного року. Тим паче, що для цього є об'єктивні причини у вигляді цін на газ, вугілля (тут же - проблема падіння видобутку, особливо на державних шахтах).

Валентин Землянський, директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародних відносин НАН України, експерт з питань енергетики, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти