Газ за рублі: як Росія знову намагається обманути Захід

31 березня 2022, 18:04
РФ не втрачає надії провернути каламутну схему з обходу газових санкцій. Але європейці прекрасно бачать ці рухи тіла.
газ Європа
Росія готується оприлюднити схему торгівлі з ЄС газом за рублі / Reuters

Пєсков повідомив, що сьогодні може бути оприлюднена схема торгівлі газом з "недружніми" країнами за рублі. Для режиму це питання принципове, а тому його будуть просувати незважаючи ні на що.

Варіант номер один. Припустимо, що влада і справді вирішила-А давайте-ка ми зробимо з рубля якщо не світову, то вже точно регіональну валюту. Що має на увазі якраз торгівлю за рублі нашими товарами, не тільки газом.

Що заважало зробити це раніше? А заважало те, що статус убогої вторинної валюти суто для внутрішнього споживання, дає в руки влади в Росії вкрай важливий козир — девальвацію. Девальвація дозволяє скинути всі накопичені помилки і Відверті прорахунки, розмазавши їх по населенню країни в цілому. Згадаймо, що зовсім недавно-буквально п'ять-сім років тому-трапилася девальвація з 30 до 60 рублів. Ну, на піках і паніці вона зашкалювала навіть під тризначні показники, але в цілому устаканилася на рівні в два рази більш високому, ніж до девальвації. Це дозволило закрити внутрішні проблеми просто друкуванням грошей. А проблеми насправді були: в 2008 році система перейшла до кризової моделі через структурну кризу, в 2012 році структурний перейшов в системний, до 2015 року системна криза охопила всю країну, всі галузі і всі сфери. Тому і девальвація.

відео дня

Потім курс потихеньку спускали, довівши його десь до 70-75, що зрозуміло: з 2019 року системна криза почала переходити в катастрофу, а до кінця 2021 року практично вся система увійшла в катастрофічний сюжет. І знову-військове рішення, санкції, блокада, а тому — нова девальвація. Формально вона невелика, але хитрість в тому, що сьогодні немає курсу обміну рубля взагалі. Курс можна вважати, коли ти прийшов і купив (або продав) долари, рублі, Фунти або тугрики. Сьогодні продати можна, купити — не можна. А тому називати публікуються цифри курсом — ну, хтось адже всерйоз вірив курсу квитків МММ. Реальна девальвація на сьогодні-це десь Долар під 140-150 рублів, не менше. Якщо прямо зараз дозволять купувати Долар, то коштувати він буде не менше. Байден, можливо, був цілком правий, сказавши про Долар, який коштує 200 рублів: йому-то доповідають про реальний стан справ, а не цитати з російського телебачення.

Регіональна валюта-це відповідальність. У тому числі і за стійкість курсу цієї валюти. А тому повірити в те, що Кремль ось так от з бухти-барахти віддасть інструмент за те, що йому, загалом-то, особливо не треба — нонсенс.

Звідси ми плавно переходимо до другого варіанту: Кремлю важливо "впарити" населенню картинку. Тому вже вчора Путін намагався втлумачити німецькому канцлеру, що все гаразд, заява про торгівлю за рублі вас взагалі не стосується. Ви будете торгувати рівно так само, як і раніше.

Насправді торгівля імпортними товарами за рублі за тією схемою, яку запропонував Путін, процвітає в Росії давним-давно. Якщо ви приходите в автосалон і купуєте автомобіль іноземного виробництва, ви платите за нього рублями. Дилер-продавець ці рублі конвертує самостійно і відправляє дистибьютору вже валютою в обмін на нові автомобілі. Вас, як покупця, і іноземного дистриб'ютора як продавця, ці деталі взагалі не стосуються. Але при цьому рубль не стає ні світовою, ні регіональною валютою. Це банальний обмін. І ось цю схему якраз і пропонується впровадити під вивіскою переходу торгівлі на рублі.

читайте такожОсудність на нулі: що отримає Путін від продажу газу за рубліУ цьому варіанті головне - нагнати побільше каламуті і дуже голосно до дзвону у вухах кричати про незламної рішучості. В реальності - це спроба просто викрутитися з санкцій через примітивну схему. Логічно, що європейці прекрасно бачать ці рухи тіла і жорстко говорять, що будь-які спроби вискочити з-під санкцій будуть припинятися.

Ну, а як там в підсумку вийде — подивимося, звичайно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти