Газовий камінг-аут Кремля: як Росія сама спалює за собою мости

5 вересня 2022, 19:30оновлено 5 вересня 2022, 21:23
Росія сама наважилася на газове ембарго. Європа б не зробила такого кроку. І ще певний час фінансувала б російську армію.
Газовий камінг-аут Кремля: як Росія сама спалює за собою мости
Росія сама наважилася на газове ембарго / Коллаж Reuters, pixaby

Росіяни нарешті визнали те, що всі і так знали. Що вони відключають газ як відповідь на санкції з боку ЄС.

І що допоки санкції діють, Північний потік працювати не буде.

Скоріш за все, скоро зупиниться і транзит через Україну.

відео дня

Ще вчора вони гралися в булгаковського Воланда і казали, що Аннушка вже розлила мастило під турбіну. А сьогодні говорять відверто.

Росіяни кажуть, що Європа воює проти них, роблячи недружні кроки. Вводячи санкції. Росіяни наче не розуміють, що Європа вводить санкції у відповідь на російську агресію. Росіяни ведуть себе як мала дитина, яку поставили на гречку після того, як вона зробила шкоду. Чи просто як діти, яким відмовились купувати смаколик після того, як вони погано себе поводили. І ці діти ображаються на покарання. Не сприймаючи зв'язок цього самого покарання і своїх дій.

Логіка росіян проста. Вони напали на Україну, бо мали на те право. Європа вводить санкції, хоча це не їх справа. Тому росіяни відключають Європі газ, бо та "першою почала".

І найкумедніше, що навіть уявний карліковий алкоголік Мєдвєдєв, який погрожує Європі то відключенням газу, то ядерною зброєю, так й інші кремлівські старці, вірять у свою правоту. А ще це вказує на те, що вони не чекали на таку реакцію Європи. І реагують емоційно. Що добре.

Що ж, по-перше добре, що Росія сама наважилася на газове ембарго. Європа б не зробила такого кроку. І ще певний час фінансувала б російську армію. Плюс, це зробить неможливим повернення до режиму "справи як завжди", бо європейські лідери просто не зможуть не помічати агресивні кроки і потім йти на компроміси з Путіним. Таким чином, Росія сама спалює за собою мости. І Хаймарсів не треба.

По-друге, провокуючи кризу, росіяни точно будуть активно використовувати тарифні Майдани цієї зими у Європі. Вони вже почали. Завчасно. У Празі. Що ж, Москва десятки років фінансувала маргінальні партії по всій Європі і прийшов час платити по рахунках. Ми точно побачимо такі протести жовтих жилетів у Франції чи нациських партій у Відні і Берліні. Чи призведе це до зміни курсу? Навряд чи. Вибори там не скоро. А всі тарифні майдани за гроші подібні один до одного. Це Майдан на мінімалках.

По-третє, вони дійсно цим можуть спровокувати рецесію у Європі. Але це більше вдарить по самій Росії, бо обвалить ціни на нафту. На якій тільки і тримається російський бюджет. Така собі ідея.

І так, ми будемо постійно чути від російських агентів, що світ втомився від України. Але при цьому, чомусь, останні місяці постійно збільшується фінансова підтримка українського бюджету. У серпні Україна вперше отримала фінансування більше, ніж потребує на місяць. І нові плани від американців гарантують стабільність бюджету до другого кварталу 2023 року. Не говорячи вже про нове озброєння, яке постійно відчувають на собі росіяни.

Чи каже це про те, що зима буде легкою? Ніт. Зима буде тяжкою. Бо газ буде дорогий і його буде мало. Бо транзит зупинять і це може призвести до дефіциту. Зима буде холодною як в Україні, так і в Європі. Проте росіяни від цього зможуть отримати тільки моральне задоволення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти