Де зникли російські ракети "Калібр"

2 квітня 2024, 19:10
Нагадаю, за другу половину березня 2024 року РОВ застосували по Україні 133 ракети Х-101/555/55 або потенціал виробництва двох місяців.
Ракета Калибр
Ракета Калібр / Колаж Главред, фото: МО РФ, Вікіпедія

Щодо КРМБ "Калібр"...

З 25 вересня 2023 року російські війська не застосовували масово КРМБ "Калібр". Саме 25.09.2023 було завдано останнього, обмеженим БК, ракетного удару РОВ по Одеській області в кількості 12 ракет, з яких 11 було збито.

Після цього, дуже... дуже рідко наносилися удари в мінімальній компоненті 3-4 ракети.

відео дня

Однак це не привід розслаблятися, оскільки даний провал з нанесення ударів даною компонентою не свідчить про те, що вони у них закінчилися або відсутнє виробництво. Якраз навпаки.

Як зазначив напередодні глава ГУР МО України Кирило Буданов, ракет "Калібр" у РОВ більше, ніж Х-101/555/55. І це абсолютна правда. Ось тільки глава ГУР МО України не назвав кількість.

Але, це не складно. У середньому, ВПК Росії здатний видавати 1-1,5 ракети "Калібр" на добу, в повній, боєздатній збірці.

З 25 вересня 2023 року по 25 березня 2024 року у росіян накопичення КРМБ "Калібр", тільки за рахунок виробничих потужностей, може становити понад 300 одиниць. Тобто, з урахуванням застосування Х-101/555, морських КРМБ "Калібр" у резерві більше, ніж крилатих авіаційних.

Нагадаю, за другу половину березня 2024 року РОВ застосували по Україні 133 ракети Х-101/555/55 або потенціал виробництва двох місяців.

З іншого боку, причин незастосування КРМБ "Калібр", яких більше за Х-101/555/55 - кілька.

По-перше, після втечі Чорноморської флотилії до Новоросійська, із Севастополя, на новому місці базування досі не облаштовано інфраструктуру для обслуговування та зберігання КРМБ "Калібр".

Наразі триває активне вивезення КРМБ "Калібр" з 3413 ракетно-технічної бази, у Сухарній Балці, на материк, у 1061-й арсенал комплексного зберігання ракет, боєприпасів і вибухових речовин у Натухаєвську, Краснодарського краю. Причому командування РОВ всіляко форсує процес облаштування всієї необхідної інфраструктури та логістики.

По-друге, відзначається знос пускових на носіях КРМБ "Калібр". Часте застосування цих ракет показало, що якість пускових не забезпечує надійність при настільки інтенсивному застосуванні ракет. Особливо ресурс був зношений у 2022-першій половині 2023 років.

Не дивно те, що неодноразово впадали в очі непарні пуски, хоча пускових парна кількість. Наприклад, коли регулярно з ДЕПЛ "Варшав'янка", з 4хПУ запускалося по 3 ракети. Одна із секцій не заряджалася через зношеність і ризики НП.

Так само, самі кораблі, від частих стартових імпульсів отримали низку внутрішніх пошкоджень корпусів, які так само впливають на остійність.

А тому не здивуюся, якщо побачу, як РОВ внутрішніми водами Росії намагається переправити в Чорне море носії КРМБ "Калібр" з інших флотів, а ці відправити на ремонт.

До практики ударів "калібрами" РОВ через певний час, все ж таки, повернуться, особливо з урахуванням зменшення накопиченого запасу Х-101/555 і прискореного облаштування інфраструктури в районі Новоросійська.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти