Гіркін іде в Президенти: кращої спаринг-груші для Путіна складно було знайти

1 вересня 2023, 09:42
Одна з гіперзадач Путіна на цих виборах - знову обʼєднати навколо себе ура-патріотичне ядро, яке почало від нього віддалятись і навіть ненавидіти його.
Игорь Гиркин, Владимир Путин
Игорь Гиркин и Владимир Путин / Коллаж: Главред, скриншоты

Гіркін, попри його популярність в наших широтах, перестав бути авторитетом для російських ура-патріотів після того, як програв словесну дуель Пригожину на початку 2023 року (останній запропонував йому іти в Вагнер, але Гіркін відмовився і був розмазаний медіагрупою Пригожина). Одним словом, Гіркіна читали, бо він був один з небагатьох, хто давав правдиві історії з фронту, але його вже не поважали.

Судячи з усього, думки про президентство в Гіркіна (його оточення) зʼявилися давно. І в цілому, він не ніс ніякої загрози для влади, навіть, якби був на волі. Але злий жарт із Гіркіним зіграли дві обставини: з однієї сторони, треба було посадити когось відомого і свого (полковник чи то фсб чи то ГРУ МО), щоб інші боялися, а з іншого, приклад виборів в Хакасіі показує, що влада в Росії вступила в новий виток закручування гайок. І цей виток не передбачає жодних ігор із несистемною опозицією.

відео дня

У Гіркіна нема ресурсів, ані медійних, ані фінансових, щоб зіграти в велику політику. Зараз є всього два варіанти розвитку подій: йому не дадуть висунутися в Президенти і він на кількох ТГ каналах буде розказувати про "кузькіну мать" обмеженому колу людей. Або ж йому дадуть право балотуватися, що поки виглядає малоімовірно. Але за будь-який обставин, він буде клоуном. Чому клоуном? Бо перед росіянами постане картавий гундос, який буде нити, що все пропало, а проти нього буде працювати вся машина "вироблення сміху та гумору" РФ.

Одна з гіперзадач Путіна на цих виборах - знову обʼєднати навколо себе ура-патріотичне ядро, яке почало від нього віддалятись і навіть ненавидіти його. Нагадаю, що президентський рейтинг Пригожина місяць тому складав 9%, а це перш за все ті люди, які два роки тому з благоговінням дивилися на Путіна.

Поки ми не розуміємо чи є в загашнику у команди Кірієнка (саме він відповідає за вибори) якісь неординарні ходи, щоб змінити цю ситуацію, але поки виглядає так, що цю тріщину Путіну не вдасться заліпити і найрадикальніше, ура-патріотичне крило виборців від нього почне відколюватися, шукаючи собі або нового героя, якого нема (і Гіркін ним апріорі не зможе знати). В перспективі ця тріщина, теоретично буде розширятися. Але поки маємо розуміти один важливий момент: ці найактивніші люди сучасного російського суспільства, які могли створювати вуличні історії при наявності лідера, без лідера стають не менш наляканими ніж ліберали. А тому, на цьому етапі влада програму мінімум вже виконала. А програма максимум відкладається на потім. І тут Кірієнко завжди зможе кивати на Шойгу, який провалюється війну.

Хто такий Вадим Денисенко?

Денисенко Вадим Ігорович (нар. 7 квітня 1974, Київ) - виконавчий директор Українського інституту майбутнього, журналіст, бізнесмен, народний депутат України VIII скликання. У 1997 закінчив Київський університет імені Т.Шевченка, спеціалізація "українська мова і література", в 1998 – закінчив факультет гуманітарних наук Києво-Могилянської академії.
Доктор історичних наук (дисертація про створення авторитарного режиму Віктора Януковича, співзасновник Еспресо TV, співавтор книжки про наріжні закони функціонування політики "Політики не брешуть"), пише Вікіпедія.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти