Дурниці та історична брехня: що наплів Путін Карлсону

9 лютого 2024, 19:30
Путін настільки захопився історичною брехнею в інтерв’ю Карлсону, що, розповідаючи про денацифікацію українців, поставив себе в один ряд із Гітлером.
Інтерв'ю Карлсона показує Путіна Заходу абсолютним неадекватом
Меседж Путіна для Заходу в інтерв'ю Карлсону був простий: дайте нам зжерти Україну / Коллаж: Главред, фото: скриншот YouTube

Путін дав своє перше з 2019 року інтерв’ю західному ЗМІ і поспілкувався з американським журналістом Такером Карлсоном. Інтерв’ю було розраховано передусім на американців, яким Путін намагався пояснити логіку своїх дій щодо України і переконати в тому, що він не нападатиме на жодну іншу країну. Але зробити це йому навряд чи вдалося, та й виглядає він після цього інтерв’ю не зовсім адекватною людиною.

Передусім слід згадати, що Путін у розмові з журналістом раптом почав вихваляти і виправдовувати Гітлера, стверджуючи, що той був вимушений напасти на Польщу. Причому Путін сказав це двічі. І це фактично те саме, що він постійно говорить про себе і Україну – мовляв, він був вимушений напасти на неї. Відтак, Путін сам себе поставив в один ряд із Гітлером.

На Заході ж Гітлер сприймається як абсолютне зло. Тому, коли Путін, розповідаючи про денацифікацію українців, починає вигороджувати Гітлера, це виглядає цілковитим абсурдом. Навіть Карлсон після інтерв’ю зазначив, що Путін, напевно, надто довго існував в умовах, коли йому ніхто не заперечує, тому він сам не розуміє, як звучить.

відео дня

Таке інтерв’ю продати американській публіці навряд чи вдасться. Тим більше, не вдасться йому відбілити Путіна. Скоріше, навпаки. З точки зору інтересів Москви, це інтерв’ю просто не мало з’являтися в такому вигляді, оскільки воно показує Путіна Заходу абсолютним неадекватом. У цій розмові він постав як людина, яка не просто бреше, а бреше з завитками.

Одна з найбільш яскравих сказаних Путіним дурниць полягала в тому, що батько Володимира Зеленського воював у Другу світову війну на фронті, хоча Олександр Зеленський народився 1947 року. Цікаво, як він зумів повоювати, якщо війна почалася й закінчилася ще до його народження?

У відповідях Путіна була маса історичної брехні й невідповідностей. З одного боку, він розповідав, як Росія завзято допомагала Україні на прохання Богдана Хмельницького, а з іншого – як Росія та Польща поділили Україну по Дніпру. Це так виглядає допомога?

Також не можна не згадати слова Путіна про те, що Рюрик заснував Русь. Загальновідомим є факт, що Руссю в ті часи називали Київ, а Новгород ніякою Руссю не був. Це абсолютно очевидні й елементарні відомості, які є в усіх літописах, в усіх берестяних грамотах. Зокрема, коли новгородці їхали в Київ, вони писали: "Їду в Русь". Тобто новгородці – не русини.

Не кажу вже про те, що московити зруйнували весь Новгород до ноги, винищивши майже все населення. Тобто нинішня Москва має таке саме відношення до Новгорода, як Гітлер до Освенціма. У XVI столітті вони на 90-95% винищили населення Новгорода і Новгородської землі.

Та й взагалі, яке відношення Москва має до Києва і його історії, коли Москви тоді ще й близько не було? Яке відношення Московщина має до Рюрика, який був варягом, тобто шведом?

Всі ці історії, які розповідав Путін, дуже легко заперечити. Достатньо просто погортати те, що написали Памва Беринда, Мелетій Смотрицький тощо, подивитися їхні словнички кінця XVI і початку XVIІ століть – це ж словники української мови! Більше того, можна подивитися словник української мови Павловського, виданий 1818 року у Петербурзі. 200 років тому українська мова більш рельєфно відрізнялася від російської, ніж сучасна українська від російської зараз. І це при тому, що цей словник написаний по мові Слобожанщини, тобто Харківщини і так далі! Все можна перевірити, взявши надруковані тексти, які існують у сотнях екземплярів. Вони в усіх музеях лежать. Елементарний факт: "Енеїда" українською мовою була видана ще у 1798 році – до того, як народився Пушкін (1799 рік), який фактично є засновником російської мови.

Тож усе, що говорив Путін, є парадоксальними абсурдами. Можливо, це пов’язано з певними психічними проблемами в нього, адже відомо, що існує така хвороба як схильність до брехні, якою часто страждають шизофреніки.

Ще один цікавий момент – Путін згадував Велике князівство Литовське і підкреслив, що це було російське князівство. А такі його слова цілком можна трактувати як замах на незалежність Литви. Путін намагається вкрасти все, навіть Литовське князівство! Малося на увазі Велике князівство Литовське, Руське і Жемайтійське, але Руське – це українське, тому що Руссю на той час називали Київ. Путін це перетлумачив на свій смак, щоб погрожувати ще й литовцям. І при цьому ще й зазначав, що у Росії немає інтересів ані в Польщі, ані в Литві – є тільки загрози.

Меседж Путіна для Заходу був простий: дайте нам зжерти Україну. Він хоче, щоб йому дозволили зараз загарбати те, що Росія окупувала на даний момент, а потім піти далі. Втім, поки що Путіна і його війська б’ють в Україні, тож йому зараз не до Польщі та Литви. Так, він намагається погрожувати всім, але Україна виб’є зуби російський військам. Адже якщо зараз американці проголосують за допомогу Україні, буде зовсім інша ситуація.

Олександр Палій, політичний аналітик, історик, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти