Гірка пігулка для Росії: як Москва зневірюється в тому, що світ колись визнає Крим російським

20 листопада 2021, 19:35
Посилення резолюції ГА ООН щодо Криму стане черговим нагадуванням про те, що Росія навряд чи колись зможе добитися визнання півострову російським.
Сама по собі резолюція щодо Криму жодним чином не сприяє поверненню Криму під юрисдикцію України
Росія мріє закріпити анексію Криму міжнародним визнанням / УНИАН

Комітет Генасамблеї ООН схвалив проект посиленої резолюції щодо ситуації з правами людини в Криму. В резолюції вперше зафіксована підтримка Кримської платформи. Також документ закликає Росію звільнити українських політв’язнів і забезпечити права кримськотатарського народу.

Передусім слід зазначити, що ще жодного разу Росія не зважала на такого роду резолюції чи подібні документи.

Тим не менше, не варто применшувати їхнє значення. Тому що Росія, який би вигляд вона не робила, дуже хоче закріпити анексію Криму міжнародним визнанням. А в цій справі успіхів у неї геть немає. І посилення резолюції щодо Криму стане черговим нагадуванням про те, що Росія навряд чи колись зможе добитися визнання своїх агресивних дій проти України.

відео дня

Що стосується змісту оновленої резолюції, то важливим її моментом є те, що в ній відзначена Кримська платформа. Адже це є демонстрацією того, що цей інструмент хоча б частково, але вже почав виконувати свою функцію – він постійно нагадує світу про долю Криму.

А це, в свою чергу, є індикатором того, що боротьба за статус Криму, незважаючи на всі складнощі, триває.

Звісно, сама по собі ця резолюція жодним чином не сприяє поверненню Криму під юрисдикцію України, але вона точно позначається на вірі Росії в те, що вона колись зможе домогтися легалізації анексії Криму. А оскільки стан невизначеності не може тривати вічно, то я переконаний, що послідовна робота і системна позиція з цього питання в кінцевому рахунку примусять Росію до більш конструктивної позиції і переговорів. Хоча ніхто не знає, коли саме це може трапитися.

читайте такожДопомоги чекати не варто: чому в разі наступу Росії Україна лишиться одна

Якщо подивитися на перелік країн, які проголосували проти оновленої резолюції, то в основному це країни, які залежать від Росії або тісно співпрацюють з нею. Тобто, в першу чергу, вони підтримують Росію і роблять це зі своїх власних міркувань і зі своїх особистих причин. Головна мотивація цих країн – гроші.

В цьому немає нічого дивного, бо є ціла низка країн, які підтримують Росію з 2014 року в ООН. Для України добре те, що цей перелік не розширюється, а залишається стабільним.

До того ж, у переліку цих країн немає таких, чия підтримка для України була б дуже важливою чи принциповою. Адже ще Кримська платформа засвідчила, що Україну та її цілісність підтримує весь європейський і північноатлантичний світ. Це для нас найважливіше.

Петро Олещук, політолог, викладач КНУ ім. Тараса Шевченка, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти