Говорили про Придністров'я, але забули про Гагаузію

7 березня 2024, 19:10
І той факт, що в "ПМР" просто попросили бабла, ще не означає, що Тирасполь не прогнуть на більше, для синхронізації дій щодо Кишинева.
Придністров'я, Росія
Придністров'я / Колаж: Главред, фото: УНІАН

Ну, як забули. У моєму прогнозі щодо ймовірного захоплення влади в Молдові проросійськими силами, із силовим варіантом втручання НЗФ "ПМР", Гагаузія відігравала одну з найважливіших ролей - блокування Молдови з півдня.

А напередодні, в рамках так званого "Всесвітнього форуму молоді", башкан Гагаузії Євгенія Гуцул зустрілася з президентом Росії Володимиром Путіним, якому поскаржилася на "утиски" і "переслідування" гагаузів у Молдові.

На скарги Гуцул путін відгукнувся готовністю "допомогти" Гагаузії в питаннях "відстоювання законних прав, повноважень і позицій у світі".

відео дня

Для тих, хто не знає, зазначу, що Гагаузія - це невеликий регіон на півдні Молдови, з правом автономії і вкрай високими проросійськими настроями. Регіон, аналогічно Придністров'ю, являє собою олігархічно-кримінальний кондомініум, з тією відмінністю, що там немає російського контингенту, але присутня достатня кількість агентів Кремля.

Зустріч Гуцул з Путіним для самої башкана Гагаузії - це межа мрій, щось із розряду "Побачити Путіна і померти!", а ось для Путіна поблажливість до зустрічі з настільки мілководною сошкою означає гранично високу зацікавленість Кремля в Гагаузії. Причому інтерес цей став пульсувати саме зараз, що може говорити про збереження планів щодо Молдови. І той факт, що в "ПМР" просто попросили бабла, ще не означає, що Тирасполь не прогнуть на більше, для синхронізації дій щодо Кишинева. Зрозуміло, Гагаузії в цій синхронізації дій буде відведена своя роль.

Ситуація аж ніяк не охолола і на гальма нічого не спущено.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти