ХАМАС святкує перемогу над "Росією"

13 червня 2024, 08:22
1111
Якщо Хамас тримає 9 місяців у полоні двох агентів ФСБ і обіцяє повернути, коли між ним та Ізраїлем буде припинення вогню, то це означає, що він абсолютно не довіряє Москві.
ХАМАС, Росія
ХАМАС росіянам не довіряє / Колаж: Главред, фото: Главред, УНІАН

Відомство Лаврова два дні - 11 і 12 червня нав'язливо повідомляло ЗМІ про свій великий успіх до дня "росії" - Хамас обіцяє колись повернути двох громадян РФ, Лобанова і Труфанова, яких утримують 9 місяців у заручниках. Лавров хотів святково блиснути і показати всім у кремлі, що його напіврозвалене відомство не дарма їсть хліб з ікрою, але не помітив, як сів у калюжу і опустив РФ на дно.

Якщо Хамас тримає 9 місяців у полоні двох агентів ФСБ і обіцяє повернути, коли між ним та Ізраїлем буде припинення вогню, то це означає, що він абсолютно не довіряє Москві і хоче мати інструмент тиску на неї. Нехай не дуже ефективний, але хоч якийсь і такий, що корелює з менталітетом лідерів Хамас. Те, що лавров не зміг умовити Хамас віддати їх навіть за гроші до дня "россіі", чітко показує справжнє ставлення Хамас до РФ як до партнера, всю неоднозначність відносин між ними наразі, а також велич расеї. Тієї самої, яка в образі Медведєва зафарбувала цього дня на карті територію України в кольори прапора РФ, але не змогла забрати у Хамас двох своїх агентів. Ба більше, якщо і забере, то дуже не скоро і повинна буде зробити за це щось дуже приємне лідерам Хамас.

відео дня

Можна засумніватися, що обидва Олександри - Лобанов і Труфанов, агенти ФСБ, а точніше її філії наришкінської СЗР. Формально це нічого не змінює, оскільки двоє громадян РФ все одно залишилися в полоні на день расеї, навіть якщо припустити, що вони не агенти, а просто туристи.

Залишилися, всупереч тому, що ще восени 2023 р. Хамас дозволив виїхати через Рафах до Єгипту всім іноземцям, які не мали паспорта Ізраїлю або дозволу на проживання в ньому, і про яких у нього не було інформації як про агентів чиєїсь розвідки. У Хамасі краще за всіх на цій планеті знають, що Газа - не популярний курорт у Середземномор'ї і випадкові люди туди потрапляють дуже рідко. Природно, що іноземець у Газі швидко опинявся в полі зору розвідки Хамаса, а те, як його відстежували - це її проблеми.

Настільки ж природно, що після 7 жовтня пристойні розвідки зв'язувалися з Хамас і витягували своїх агентів у такий спосіб, якщо ті не могли виїхати з Гази через канали міністерств закордонних справ, ООН, Червоного хреста і півмісяця тощо. Очевидно, що ФСБ діяло як і всі, але громадяни РФ чомусь стали "зависати" в Газі, всупереч більш ніж дружнім відносинам Москви з Хамас.

Відомство Лаврова, готуючись до урочистостей, розмістило в ЗМІ детальний звіт, як воно витягало з полону у Хамас громадян РФ. Скористаємося цим відкритим джерелом. У Газі виявилося всього п'ять громадян РФ. Дві громадянки були відпущені Хамас разом з іншими іноземцями ще до січня 2024 р. Хамас навіть зазначив, що зробив це "на знак вдячності" за позицію "путіна". У результаті залишилося троє - Лобанов, Труфанов і Віктор Козлов, 27-річний уродженець Свято-Ленінграда, який мав громадянство Ізраїлю як друге.

Козлов був охоронцем на тому самому прикордонному музичному фестивалі, де його і взяли в полон. Тільки на початку червня ЦАХАЛ виміняв його у Хамас. У березні Тахер ан-Нуну, представник політбюро Хамас, заявив "Известиям", що про місце перебування Козлова, Лобанова і Труфанова нічого невідомо. Хамас явно не хотів із ними розлучатися і темнив. Зрештою Козлова повернули Ізраїлю, і відомство Лаврова помістило 11 червня фото з ним і його сім'єю в будівлі посольства РФ у Тель-Авіві. Лобанова і Труфанова не віддали, незважаючи на всю вдячність Хамас до "путіна".

Хамас уже не заявляє, що не знає, де вони перебувають у невеликій і напівзруйнованій Газі, і висуває версію, що треба чекати якщо не закінчення війни, то хоча б перемир'я. У Хамасі знають, що в руках у нього не два русо-туристо, а два кадрових агенти ФСБ, і що РФ керують "чекісти", і що з цього треба і можна витягти щось більше, ніж просто гроші. Можливо, до цього Хамас підштовхують з Ірану. Якщо це припущення вірне, то два агенти ФСБ ще довго куритимуть бамбук у Газі і славитимуть расею.

Хто такий Сергій Климовський

Сергій Климовський - український історик і блогер, кандидат історичних наук, відомий археолог. Тривалий час займався розкопками на території української столиці. Є творцем київського громадського музею "Замкова Гора". У блозі на своїй сторінці у Facebook аналізує питання політики, геополітики, російсько-української війни.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти