Хаос у владі і цугцванг Зеленського: що стоїть за звільненнями міністрів

4 листопада 2021, 10:40
Слабкість влади - головний негатив для президента, тому що тоді до нього виникне ще більше питань.
Кабмін
Верховна Рада звільнила п'ятьох міністрів Кабміну / Reuters

Верховний Рада звільнила п'ятьох міністрів. Зеленському потрібно було когось звільнити для того, щоб показати, що завжди є винні. З усіх міністрів у справі був звільнений міністр оборони Таран, який провалив оборонне замовлення, а в умовах боротьби з Росією - це злочин проти держави.

Навколо Уруського і його міністерства було багато питань західного лобі, якому взагалі не подобається, що Україна збирається розвивати свою промисловість.

У Міністерстві окупованих територій у звільненні Рєзнікова винна ротація, адже його, як відомо, переводять в Міноборони, а пані Верещук вже давно хотіла піти на міністерський пост (і, швидше за все, тепер його отримає).

відео дня

У свою чергу, звільнення міністра екології, здебільшого, пов'язано з тим, що Мінекології саме по собі "жирне", так як видача дозволів на видобуток копалин і розробку надр завжди була прибутковою темою.

З поганого в цих відставках-те, що жоден міністр не провів звіт перед парламентом, через що не ясно, що саме ними було зроблено. Тобто Слуги народу, звільнивши їх, не підвели риску - чи були вони задоволені їх роботою чи ні.

Інші міністри прогнозовано залишилися. Наприклад, міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов демонструє те, чого від нього хоче президент - працювати з регіонами і "не відсвічувати". Те ж саме стосується і міністра юстиції Малюськи.

читайте такожКандидати на виліт: що стоїть за відставкою ряду міністрівОднак скоро все може змінитися, адже якщо в Україні почнуться віялові відключення, то змінюватися доведеться весь Кабінет Міністрів. І ось тоді призначення нових міністрів буде виглядати смішно.

У будь - якому випадку, ці звільнення чітко показують присутність хаосу у владі, а це-ознака явного її кризи. І це погано для Зеленського, адже чим більше хаосу у владі, тим більше питань виникатиме до самого президента. Тим більше, що згідно соціології, багато хто вже вимагає дострокових виборів президента і парламенту.

Зважаючи на це, влада і далі намагатиметься погасити негатив і найбільш прийнятна для цього кандидатура - прем'єр-міністр. Тому його також можуть спробувати звільнити, питання лише в тому, чи може це змінити ситуацію. Адже Шмигаль працює в режимі "відданої собачки", а в разі його звільнення призначати такого ж Шмигаля означатиме те, що він не зможе поліпшити ситуацію, а сильніший прем'єр ризикує стати конкурентом Зеленському.

Тарас Загородній, політичний і економічний експерт, спеціально для Главреда.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти