Хартія про партнерство США та України: навіщо США наполягає на оновленні угоди

10 листопада 2021, 08:37
Хартія - це потужний політичний документ, який цементує західний вектор України і декларовані наміри Штатів підтримувати партнерство.
Блінкен, Кулеба
Держсекретар США Ентоні Блінкен і глава МЗС України Дмитро Кулеба 10 листопада підпишуть оновлену Хартію про стратегічне партнерство між Україною і США / Reuters

Представник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив про необхідність перепідписання Хартії про стратегічне партнерство з Україною. Підписати документ планують на засіданні Комісії стратегічного партнерства під час зустрічі держсекретаря США Ентоні Блінкена і глави МЗС України Дмитра Кулеби.

У 2008 році, коли Хартія між Україною і США була підписана вперше, ситуація в світі була іншою і зараз вона змінилася з урахуванням російської агресії, нових глобальних викликів, а також нової моделі відносин між Україною і Штатами, яка склалася після 2014 року.

Тому тепер все це потрібно врахувати і вписати оновлення в рамки нової Хартії. Однак цей документ - скоріше, стратегічна декларація. Тобто це не контракт, не договір, це більше рамковий документ, який, по суті, визначає контури взаємин з США і може намітити потенційну базу для подальшої співпраці, однак, реалізовуватися вона буде на інших рівнях.

відео дня

Іншими словами, Хартія має дві цінності. По-перше, ритуально-символічну, так як це потужний політичний документ, який цементує, з одного боку, західний вектор України, а з іншого боку - декларовані наміри Штатів підтримувати партнерство з Україною.

По-друге, вона може задати напрямок подальшої співпраці в різних сферах-закупівлі озброєнь , спільних проектах в різних галузях, включаючи військово-промисловий комплекс, політичну підтримку Штатами України щодо Криму і Донбасу, санкційний режим і т.д. При цьому навряд чи в Хартії будуть позначені напрямки, які вийдуть за рамки нинішнього співробітництва.

читайте такожПро справжнє стратегічне партнерство чи візит Зеленського до США присвячуєтьсяТобто вона по суті дає Україні право претендувати на посилене партнерство зі Штатами. Однак це вже має бути ініціативою України на рівні спеціалізованих відомств - Уряду і міністерств. Відповідно, в України стоятиме завдання зміцнити ці відносини. Безумовно, Хартія може стати підмогою для розширення співпраці, наприклад, в галузі торгівлі або інвестицій, але тут потрібні перетворення всередині самої України, але те ж залучення зовнішніх інвестицій не може бути предметом переговорів на базі Хартії, оскільки ця сфера більше залежить від внутрішніх справ України.

Ілія Куса, експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти