Чому смерть Путіна може не принести полегшення Україні

7 березня 2022, 12:34оновлено 30 березня 2022, 16:41
Путін повинен боятися військової верхівки РФ: кільце зашморгу військових на його шиї стискається, а мілітаризація Росії посилюється.

Потрібна демілітаризація РФ, а не просто прибрати Путіна
Путіна зрадять усі, а остерігатися йому потрібно військової верхівки РФ / колаж Reuters / ua.depositphotos.com

Moody's знизило рейтинг Росії з "B3" до "Ca". Це – передостанній щабель рейтингу, нижче знаходяться тільки Ліван і Венесуела.

Мінфін РФ і чимало позичальників готові погашати і обслуговувати держборг, але фактична реалізація нібито буде залежати від санкцій.

відео дня

За фактом виглядає так – росіяни перераховують рублі на спецрахунки для виплат за боргами і пропонують кредиторам забрати ці рублі. От тільки кредитори не погоджуються і настає технічний дефолт.

Путін підписав закон про вилучення корупційних доходів. У дохід держави будуть вилучені гроші на рахунках чиновника і всіх членів його сім'ї, якщо сума перевищує дохід його сім'ї за три роки. Сума буде вилучена, якщо не надані достовірні відомості, що підтверджують законність їх отримання.

Це порушення соціального договору – раніше російським чиновникам дозволяли красти. А тепер виявляється, було не можна!

Тепер ще й чиновникам Путін наступив на п'яти. Військова хунта на верхівці РФ вирішила розорити не тільки простий народ і бізнесменів, а й вірних ліліпутінців – чиновників. Чому? Грошей немає.

І, можливо, це головна помилка військової верхівки, яка зараз фактично захопила увагу Путіна і владу в РФ (схоже, на чолі з начальником Генштабу Герасимовим).

читайте такожАрмія бомжів і волоцюг: чому Росія програла війну, а Україна ще її не виграла

До речі, Путін повинен боятися саме цих людей в першу чергу. Поки він їм потрібен, щоб підписувати злочинні укази, вони будуть його терпіти. Але при будь-яких ознаках боягузтва, слабкості і коливаннях, вони вб'ють Путіна і оголосять в країні перехід до військової хунти на чолі, наприклад, із Герасимовим.

Тобто Путіна зрадять усі. І він на це заслужив.

Для початку військові будуть зачищати оточення Путіна. Дуже схоже, що першим паде міністр оборони Шойгу. Він за своєю суттю цивільний. Ряджений міністр оборони. І це сильно дратує "бойових" генералів. Після зміщення Шойгу вони поставлять на посаду міністра свою людину.

Хоча американці говорять, навпаки, про загрозу держперевороту якраз із боку Шойгу.

У будь-якому випадку кільце зашморгу військових на шиї Путіна стиснеться ще більше. А мілітаризація РФ посилиться.

Це до того, що після смерті Путіна полегшення для України може не настати. Потрібна демілітаризація РФ, а не просто прибрати Путіна. Проти військових можуть виступити інші силовики – ФСБ тощо. Можуть виступити дипломати і економічний блок. Заарештувати всіх? Це посіяти в країні такий хаос, якого ми не бачили з 1917 року.

читайте такожЧому Путін постарається завдати максимальної шкоди в найближчі дні-тиждень

Росіяни чекають відкриття Московської біржі після 8 березня, щоб зрозуміти скільки активів у них залишилося. Більшість поспішать продавати за будь-якими цінами, щоб врятувати залишок заощаджень. Розоряться тисячі росіян, а, може бути, і сотні тисяч. Хоча при копійчаних цінах знайдуться і такі, хто буде відкуповувати. І багаті стануть ще багатшими, а бідні ще біднішими.

ЦБ РФ пише росіянам відповіді на нагальні питання:

  • за кордон платити не можна;
  • за кордон можна взяти до $10 тисяч на кожного члена сім'ї, що виїжджає;
  • переказати гроші на свій рахунок за кордон не можна, а іншій людині можна перерахувати до $5 тисяч на місяць;
  • оплачувати у валюті борги і відсотки нерезидентам можна;
  • оплатити покупки на зарубіжних сайтах не можна (крім карт Мир, тільки їх ніхто не приймає – хіба що Туреччина, В'єтнам, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Таджикистан, Південна Осетія і Абхазія);
  • але можна оплатити за кордон за навчання, медицину, комуналку та закордонну нерухомість;
  • але карти Visa і MasterCard будуть діяти в РФ до терміну їх закінчення, а потім банки їх будуть міняти на Мир;
  • ПІФи встали через непрацюючі біржі, а це майже 1 трлн рублів. А після відкриття бірж буде обвальна переоцінка вартості активів ПІФів і холодний піт їх пайовиків.

Головне – ЦБ РФ пояснив свої дії: "Спочатку стабілізувати фінансовий ринок і задавити інфляцію, потім поступово почнуть відновлюватися логістичні ланцюжки, налагодиться виробництво. І тільки після цього можна буде знижувати ставки і збільшувати попит в економіці".

читайте такожФатальна помилка Путіна

Класичний рецепт монетаристів, який добре працює тільки в умовах ринкової економіки. Але цей рецепт не буде працювати в умовах військової економіки, керованої у відв'язці від ринкових інструментів та інститутів. Це виглядає як спроба засунути куб в круглий отвір з аналогічною шириною – результат буде зрозумілий.

Зламається і куб, і отвір порветься.

Конфлікт між реальними потребами економіки – не важливо якої, ринкової, військової, будь-якої – і хотілками ліліпутінців посилюється.

Розумні російські аналітики пишуть про колапс у наступних секторах:

  • внутрішні авіаперевезення через проблеми з лізингом, регулярним техобслуговуванням, проблемами зі страховками авіалітаків; тобто на внутрішніх рейсах знову, як у молодому СРСР, основним транспортом стане залізниця. І їхати з Владивостока в Москву 7 днів;
  • зовнішні авіаперевезення будуть здійснювати тільки іноземні авіакомпанії в невеликому числі напрямків, а будь-яка монополія підвищує ціни до божевільних;
  • автомобільні зовнішні вантажоперевезення з країнами ЄС скоро зупиняться через погане ставлення до російських транспортних компаній (ріжуть шини, б'ють шибки, відмовляються заправляти і т. д.), а європейські компанії бояться їхати через загрозу арешту транспортних засобів;
  • автомобільні перевезення практично 100% ведуться на автомобілях європейських виробників, а це означає неминучі проблеми із запчастинами.

Тому і у внутрішніх вантажоперевезеннях станеться колапс, якщо (швидше, коли) західні страховики відмовляться страхувати російські страхові компанії, і на них чекає миттєвий колапс. Тобто страхового ринку РФ більше не існує.

Проблеми будуть у стоматологів та іншої медицини – практично всі медичні компоненти імпортні.

Список наростаючих проблем у РФ можна продовжувати нескінченно. Країна швидко деградує в 1950-і роки.

Готуйтеся провести весняну відпустку (якщо у вас ще є робота) не в Єгипті або Туреччині, а за посадкою картоплі, щоб восени було що їсти.

Хоча питання насіння – воно ж теж в основному імпортне.

читайте такожЧому війна в Україні - не на тиждень-два, а на місяці

Крім того, готується відключення РФ від інтернету. Росіяни повинні знати про те, що відбувається в зовнішньому світі тільки від Соловйова, Скабеєвої та інших подібних лицемірних брехунів.

Все як у Радянському Союзі.

Але повірте, ці проблеми ніщо в порівнянні з тим кошмаром, який коїться зараз в Україні. Російські танки, БТР, артилерія, крилаті ракети, бомбардувальники, штурмовики і просто солдати продовжують знищувати українські населені пункти і людей. Кількість убитих і поранених цивільних в Україні зростає так стрімко, що вже виглядає усвідомленим і цілеспрямованим геноцидом.

Це найбільша катастрофа Європи з часів Другої світової війни.

І ваші проблеми з відсутністю роботи, медикаментів і продуктів харчування – це квіточки. Ягідки ж попереду.

Життя після 24 лютого і в Україні, і в РФ більше не буде таким, як раніше.

Пушкін говорив "Не дай Боже побачити російський бунт, безглуздий і нещадний!". Але цей бунт уже неминучий. Годинник Судного дня прискорився для РФ і перейшов у біг секундомірної стрілки.

Захоплення влади військовою хунтою поставить світ на межу ядерної загрози. Путін уже в заручниках у неї і, по суті, сам став маріонеткою. Тільки демілітаризація РФ врятує її і всіх нас від ядерного божевілля.

Ерік Найман, керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times, доктор економічних наук

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти