Ілюзія контролю: навіщо Зеленський затіяв перестановку в силовому блоці

28 липня 2021, 08:36оновлено 1 вересня 2021, 13:15
Політичне керівництво країни хоче контролювати спецслужби, а це можливо, коли в їх структурі є вірні люди.
Зеленський
Зеленський проводить кадрові чистки в силовому блоці / УНІАН

Президент України Володимир Зеленський звільнив трьох заступників голови СБУ Івана Баканова і начальника одного департаменту і голови СБУ в Чернівецькій області.

Це - стиль управління Зеленського, який проводить ротацію команд, в тому числі, і в силовому блоці. Що, в принципі правильно, тим більше, що це в логіці будь-якої влади. Політичне керівництво будь-якої країни хоче контролювати спецслужби, а це можливо, коли в структурі СБУ є вірні люди, які можуть контролювати процеси і створювати конкуренцію всередині спецслужби, для того щоб кожен був зав'язаний на президента.

СБУ - це єдина діюча структура, над якою Зеленський має практично повну владу. Відповідно, логіка Зеленського полягає в контролі спецслужб і їх керівника Баканова, щоб тримати останнього в тонусі.

відео дня

Однак більшою мірою це - лише ілюзія контролю. Судячи з усього, оточення Зеленського вже з'ясувало його слабкі точки і вміє активно ним маніпулювати в своїх інтересах. Випадок із заміною глави МВС Авакова на монастирського - це теж більше ілюзія влади, ніж сама Влада. Більш того, це помилка Зеленського, так як Аваков міг тримати вулицю, чого явно не можна сказати про нового керівника МВС.

читайте такожВсе тримається на одному цвяху-Президентові ЗеленськомуВраховуючи недавні чутки про заміну Баканова на Арестовича, варто визнати, що статися у нас може все що завгодно. Однак Баканов, на відміну від Арестовича, має якусь юридичну освіту, займався системним бізнесом, керував процесами і був зрозумілий для Зеленського, а Арестович-це погана пародія на 95 квартал.

Тому у випадку його призначення головою СБУ можуть виникнути питання про реальний контроль над відомством. В даному випадку Арестович може надати Зеленському лише ілюзію контролю, тому що він за освітою актор і не має ніякого досвіду. Те, що він став військовим експертом – це як твір на вільну тему, що також стосується і його роботи в ТКГ. Тобто він забезпечить лояльність лише на словах, але головне питання в тому, чи забезпечить він реальну роботу спецслужб, особливо в розпал війни з РФ.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти