Ілюзія стабільності гривні і початок кінця долара: яким буде курс основних валют у 2022 році

4 січня 2022, 06:48оновлено 4 січня 2022, 23:40
Курс гривні в новому році буде утримуватися, але ціною нарощування державних боргів.
З приводу валютного курсу гривні в 2022 році турбуватися не варто
Почався тривалий період відходу долара від виконання ролі світової валюти і його знецінення / УНІАН

2021 рік, із точки зору валютного курсу гривні, був непоганим: наша національна валюта зміцнилася за цей період із 28,2 гривні за 1 долар США до 27,2 гривні. При цьому, за прогнозом курсу гривні, закладеним у розрахунки бюджету, до кінця 2021 року курс очікувався на рівні 29 гривень за долар.

Ревальвація гривні – це частково результат досить жорсткої грошово-кредитної політики Національного банку України, який виконував узгоджені з МВФ нормативи і сприяв утриманню курсу.

Однак потрібно враховувати і вплив зовнішніх факторів: високу інфляцію і долара, і євро. Інфляція долара перевищила 6% річних, і це безпрецедентно – такого не було кілька десятків років у США. А знецінення долара, звичайно, зменшує показники девальвації гривні щодо долара і відповідно уповільнює темпи української інфляції.

відео дня

На курс гривні вплинув і інший зовнішній фактор – зростання валютних надходжень від експорту. Якщо в січні-жовтні 2020 року обсяг експорту українських товарів склав 36,3 мільярда доларів, то за той же період 2021 року – 50,5 мільярда доларів. Це сталося не завдяки тому, що у нас збільшився експорт у фізичному відношенні, або ми завоювали якісь нові ринки. Він став позитивним, тому що дуже помітно зросла ціна на основні українські експортні сировинні товари: залізну руду, метал, зерно, соняшникову олію та ін.

Втім, на мій погляд, уряд і Нацбанк не повинні були допускати ревальвації гривні навіть в умовах збільшення припливу валюти від експорту, враховуючи її наслідки. А наслідки негативні для української економіки: знизилася ефективність українського не сировинного експорту, тобто та готова продукція, яку ми виробляємо і на яку ціни на світових ринках не виросли або виросли несуттєво через зростання цін на сировину, на зовнішніх ринках стала менш конкурентоспроможною. Це матиме свої негативні наслідки і в 2022 році, особливо коли зростання цін на сировину зміниться падінням, а це вже відбувається. Втратити ринки легко, а повернутися на них дуже важко.

Крім того, в 2021 році відбувався приплив валюти за рахунок зовнішніх джерел фінансування, в тому числі шляхом продажу цінних паперів уряду, зовнішніх запозичень і т.д. Так, приплив коштів нерезидентів в ОВДП у період із 1 грудня 2020 року по 1 грудня 2021 року збільшився на 16,2 мільярда гривень і досягнув суми в 91,4 мільярда гривень.

В ідеалі, звичайно, потрібно прагнути до того, щоб валютний курс був стабільним. Для цього НБУ повинен був викуповувати на міжбанківському валютному ринку весь надлишок пропозиції валюти, не допускаючи ревальвації гривні.

читайте такожЧи варто в 2022 році сподіватися на стабільність курсу гривні, долара і євро

При зміцненні гривні показники номінального ВВП в доларах, збільшилися, що є одним із предметів гордості нинішньої української влади. При цьому у населення теж збільшилися доходи, виражені в доларах, але витрати, виражені в доларах, збільшилися ще більше, тому що ціни продуктів харчування і предметів споживання, виражені в доларах, росли ще швидше під впливом не тільки ревальвації гривні, а й факторів внутрішньої інфляції. А темп цієї внутрішньої інфляції досягнув 11%.

У 2022 році уряду буде дуже складно втриматися в тих показниках курсу гривні до долара США, які воно заклало в бюджеті – 28,6-28,7. Тому що, зважаючи на бюджетну кризу, яка вже почалася, чинитиметься великий політичний тиск на Національний банк у сенсі примусу його до видачі кредитів рефінансування для, припустимо, державних банків, щоб банки могли покривати свої заборгованості і забезпечувати фінансування певних державних програм, а також купувати ОВДП, фінансуючи дефіцит держбюджету. Пом'якшення грошової політики, швидше за все, стане неминучим. Тиск уряду і президента на НБУ буде таким, що він цього тиску не витримає. Скарги на політичний тиск почали лунати від голови НБУ Шевченка вже зараз. Імовірно, можна прогнозувати чергову зміну керівництва Нацбанку.

Інший варіант, більш сприятливий, передбачає, що "Захід нам допоможе" – збільшить обсяг видачі кредитів Україні. Як відомо, до червня 2022 року у нас діятиме програма співпраці з МВФ, за якою ми повинні отримати ще понад 2 мільярди доларів до червня. Але уряд і НБУ вже ведуть переговори з Фондом про те, щоб слідом за цією програмою була прийнята нова програма кредитів від МВФ. Плюс, можливо, Євросоюз виділить додаткові кошти, як і інші держави.

читайте також50 гривень за долар: чому гривня в 2022 році ризикує полетіти в тартарари

Якщо так станеться, курс гривні в 2022 році може бути утриманий у прогнозованих рамках. Темп інфляції в Україні в межах 5% + -1%, як це прогнозує НБУ на 2022 рік, витримати не вдасться через дуже високі і нестримні темпи інфляції, витрати через світову енергетичну кризу, а також дуже високі і зростаючі ціни на енергоносії. Вже сьогодні темпи промислової інфляції (зростання гуртових цін виробників промислової продукції) досягли 60% у річному вимірі.

Розвиток економічної ситуації в Україні складно прогнозувати саме тому, що сьогодні він визначається переважно не економічними, а політичними чинниками, які багато в чому мають суб'єктивний характер. І з урахуванням того, що навколо України відбувається геополітичне загострення, і на Заході активно розганяється меседж про те, що Росія збирається напасти на Україну, я припускаю, що буде реалізовано кілька кредитних програм Заходу для України, які можуть дати додаткові валютні кошти і сприяти тимчасовому зміцненню гривні.

Тому з приводу валютного курсу гривні особливо перейматися не варто: курс буде утримуватися, навіть незважаючи на необхідність додаткових кредитних емісій для фінансування бюджету, але, ймовірно, ці емісії поки що будуть перекриватися зовнішніми джерелами фінансування і нарощуванням державних боргів.

читайте такожСтрімке занурення в безодню криз: що чекає на Україну в 2022 році

Долар і євро в 2022 році продовжать знецінюватися, тобто високі темпи інфляції в зонах обігу цих валют будуть спостерігатися й надалі. Сам факт того, що у США постійно виникає питання про перевищення лімітів державного боргу, який досягнув уже 28 трильйонів доларів, і Конгрес змушений приймати додаткові рішення щодо збільшення лімітів боргу, щоб уникнути дефолту Сполучених Штатів, говорить про те, що потужний фактор триваючого знецінення долара буде створювати в Україні ілюзію, що гривня стоїть на ногах відносно непогано.

При цьому світовим економічним лідером однозначно стає Китай, який в плані розвитку промисловості вже перевершує Штати. Очевидно, що почався тривалий період відходу долара від виконання ролі світової валюти і його знецінення.

Віктор Суслов, заслужений економіст України, ексміністр економіки України, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти