Ілон Маск не сказав нічого нового

5 жовтня 2022, 06:34
Маск реанімував формулу компромісу зразка 2014 року.
Ілон Маск
Ілон Маск / instagram.com/elon.ai

З приводу мирної ініціативи Маска. Долю всіх суто теоретичних мирних проектів вирішить емпіричний багнет. Від того і тільки від того, як складеться ситуація на фронті, залежить те, яким сценарієм судилося стати базовим, а які назавжди залишаться чернетками історії.

Простий солдат, який вистоїть або не вистоїть, за або всупереч, знайде або втратить, тільки один вирішить результат цієї війни. І поки ваги військової фортуни не хитнулися однозначно в ту чи іншу сторону, можна будувати будь-які припущення, але всі вони будуть досить умовні.Сотні тисяч мобілізованих ламають лінію фронту і прориваються до Одеси і Дніпра – одна ситуація.

відео дня

Ці ж самі мобілізовані дозволяють лише стабілізувати лінію фронту плюс-мінус на тих рубежах, де вона проходить зараз – зовсім інша ситуація. Мобілізовані нічого толком не додають в існуючу картину війни, і ЗСУ продовжують свій контрнаступ – третя ситуація. План Маска поганий тим, що він ігнорує цю просту як кут будинку істину. Маск вивів формулу середньоарифметичної справедливості - "і вашим, і нашим". Дуже бізнесово і навіть, можливо, правильно.

Але тільки поки обидві сторони сподіваються отримати надприбуток від цієї війни, цей план ні для кого не стане переконливим. Усвідомлення того, наскільки правий чи неправий був Маск, прийде тільки разом з поразкою однієї зі сторін. Поки залишається надія на багнет, надія на компроміс залишається незатребуваною.

По суті, Ілон Маск не сказав нічого нового. Він реанімував формулу компромісу зразка 2014 року, адаптовану під ситуацію сьогоднішнього дня. Якби Україна була готова на такий компроміс, то цієї війни б не було.

Була б інша, в іншому місці, але точно не ця. І точно вона не користувалася б такою підтримкою населення Росії, яку Путін, як досвідчений рибалка, підсік Кримом і продовжує тримати на гачку вісім років. Є тільки дві умови, за яких Україна погодилася б обговорювати цю формулу: або вона стає умовою подальшого надання допомоги з боку США, або, незважаючи на цю допомогу, Україна зазнає військової поразки. Ніяка потенційна загроза з майбутнього, в тому числі загроза застосування ядерної зброї, не буде переконливим аргументом – українці вірять, що і в цьому випадку вони зможуть перемогти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти