Чи має шанс Росія на розвал найближчим часом?

1 квітня 2024, 06:06
Навіть якщо хтось з оточення Путіна розуміє, що потрібен заколот, влаштовувати його вкрай ризиковано.
Владимир Путин, Юрий Богданов
Богданов про розвал Росії / Колаж: Главред, скріншоти

Коли в нас кажуть, що Радянський Союз розпався на національні республіки, це не зовсім правда. Це частково правда хіба що для Кавказу. Для більшості республік і для країн Балтії, тому що вони були доволі суб'єктними і в складі СРСР, розвал відбувся на елітарні групи. Умовно українська партноменклатура під тиском національної опозиції або з її допомоги, білоруська, казахська, узбекська відокремлювалися переважно для того, щоб капіталізувати власний політичний вплив. І набагато більший вплив відігравала могутність цієї еліти, ніжнаціональний фактор (за всієї поваги до старань націоналістів всіх держав Радянського Союзу). У Росії цілком можливо те саме, але більш ймовірний сценарій – це не розвал, тому що майже всі національні республіки критично залежні від Москви у фінансовому плані. За винятком Сибіру, але там немає національної ідентичності. А от конкуренція елітарних груп, їхня боротьба за владу, у тому числі силова – це цілком ймовірний сценарій.

Але для цього Путін має настільки перетиснути, щоб країна пішла не за сценарієм "знижувати рівень агресії ззовні та зсередини", а щоб вона зовсім посипалася. Для цього Путіну ще треба попрацювати – він, звісно, дуже багато зробив, щоб Росія пішла за максимально негативним сценарієм, бо для того щоб Росія не мала майбутнього, ніхто не зробив більше за нього. Але це доволі велика країна, яка має певні можливості для бекапу. Вона може відкотитися, відмовитися від агресивної політики. У неї ще немає точки неповернення, після якої вона не може зберегтися. Але для цього треба завершувати війну, відходити, передомовлятися із Заходом, стабілізувати суспільний лад, а за Путіна це неможливо.

відео дня

Навіть якщо хтось з його оточення розуміє, що потрібен заколот, влаштовувати його вкрай ризиковано, для його учасників, адже немає відповідного рівня невдоволення або суспільногороздратування. Один мій товариш, колишній росіянин, висловив дуже гарне, що якби бунт Пригожина відбувався після теракту в "Крокусі", Пригожин міг би не зупинятися. Що нам продемонстрував цей теракт? Що російська силова система геть недієздатна. Тому багато хто і припускає різні теорії змови про те, що влаштовано навмисно, тому що поліція, спецслужби та всі інші діяли максимально професійно неузгоджено і фактично не вступали в контакт з терористами(бо ІДІЛ – це міжнародна визнана терористична організація), допоки вони не залишили будівлю. Тобто тоді, коли вони стали вразливими.

До того ж, ми насправді не знаємо, чи росіяни спіймали терористів, які здійснювали цей акт чи "стрілочників", яких просто намагаються зробити винними.Тому що довіри до російської правоохоронної системи немає. Будемо дивитися за подальшим розвитком, але ті, хто хотів побачити слабкі місця російської системи, їх побачили.

Юрій Богданов, спеціально для Главреда

Хто такий Юрій Богданов

Юрій Богданов - блогер, аналітик, спеціаліст зі стратегічних комунікацій у сфері бізнесу, державного управління та політики. Колишній радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації. У 2010 закінчив Київський національний економічний університет.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти