Чому Лукашенку не варто боятися трибуналу

9 жовтня 2021, 06:30
Резолюції Європарламенту носять рекомендаційний характер і у своїй більшості не виконуються - їх, як максимум, беруть до уваги.
Чому Лукашенку не варто боятися трибуналу
Європарламент ухвалив резолюцію щодо трибуналу Олександра Лукашенка / Reuters

Депутати Європарламенту ухвалили резолюцію, у якій закликали розширити санкції проти білоруської влади, а також наголосили на необхідності розглянути у Міжнародному суді злочини Олександра Лукашенка проти громадян Білорусі.

Але після її ухвалення нічого не станеться, тому що резолюції Європарламенту носять рекомендаційний характер і у своїй більшості не виконуються - їх, як максимум, беруть до уваги, але це не є обов’язковим документом.

Наприклад, резолюцій Європарламенту дуже багато, у тому числі, і по українсько-російським питанням.

відео дня

Бо насправді, робота європарламентарів, як і українських народних депутатів, на 90% складається з імітації бурхливої діяльності і з дуже невеликим коефіцієнтом корисної дії, аніж із реальної роботи. Тому сприймати всерйоз подібного роду документи не варто.

Як правило, такі резолюції передають Єврокомісії та єврокомісарам, а вже вони ухвалюють рішення про те, чи брати їх до уваги, тобто реалізовувати чи ні.

Найімовірніше, що цей документ буде поховано у кабінетах. У даній ситуації депутати Європарламенту цим документом просто хочуть показати, що вони віддані демократичним цінностям, на яких базується Європейський Союз і, відповідно, засуджують ситуацію у Білорусі та її керівництво, а також проявляють солідарність із Польщею та Литвою і, відповідно, солідарні з білоруською опозицією.

читайте такожТе, що мертве, обов'язково помре: про тоталітарний режим Путіна-Лукашенка

Тож, скоріше за все, і у випадку з Білоруссю будуть ухвалені секторальні санкції або ж додаткові санкції щодо окремих осіб у білоруському керівництві. Тобто до санкційного списку додадуть ще двох-трьох людей і на цьому усі заспокояться. Але говорити про трибунал для Лукашенка, навіть за наявності резолюції, трохи смішно.

Костянтин Бондаренко, політолог, історик, керівник фонду "Українська політика", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти