Імпортом і не пахне: чому Україна забронювала електроенергію у Білорусі

29 жовтня 2021, 08:09
Україна досі підключена до загальної енергосистеми з Білоруссю і Росією, тому інших варіантів для резерву електроенергії на випадок великих аварій у неї немає.
Електроенергія
Україна зарезервувала у Білорусі 900 МВТ електроенергії / Reuters

З 1 листопада, Україна відновлює імпорт електроенергії з Білорусі через дефіцит вугілля на державних ТЕС. Для цього НАЕК Енергоатом на аукціоні викупив перетин для імпорту з Білорусі в листопаді потужністю 885 з 900 доступних МВТ.

Насправді, це не зовсім так. Ті обсяги, які передбачені контрактом, не є суттєвими для споживання і їх вплив, як на ціни, так і на функціонування енергосистеми України, буде мінімальним. Це, скоріше, резервні потужності, які можуть бути затребувані в разі виходу з ладу ряду об'єктів. Як це, наприклад, траплялося в минулому опалювальному сезоні, коли після аварії на Запорізькій ТЕС були затребувані 600 МВТ потужності, отриманої по перетоку з об'єднаної енергосистеми Білорусі і РФ.

Тому мене дуже дивує факт того, що цьому аукціону в Україні приділяють стільки уваги. Тому що по суті це - технічне питання і, скоріше, забезпечення надійності енергосистеми, а не змова або якісь підступи зовнішніх сил.

відео дня

Ці 900 МВТ- мізер у порівнянні зі споживанням системи в цілому. Якщо подивитися на добовий обсяг використання електроенергії Україною, то це буде лише кілька відсотків від нього.

Тим більше, що ніякого істотного імпорту взагалі не планується. 900 МВТ, які зарезервовані в перетоках-це ніщо. Якщо їх не резервувати, то в разі аварії на енергоблоках або лініях електропередач, доведеться відключати споживачів. На даний момент ця можливість резервування є в системі, до якої підключена Україна - з Білоруссю і РФ. Але після того, як буде реалізований план синхронізації з ЄС, то тоді ті ж самі перетоки Україна резервуватиме у Польщі, Угорщини, Словаччини та будь-якої іншої сусідньої європейської країни.

Тобто цей контракт - всього лише запас на крайній випадок і один із способів гарантування надійності роботи енергосистеми.

читайте такожЩо буде з тарифами на електроенергію після заборони імпорту з РФ і БілорусіУ той же час, будь- кі заяви про віялових відключеннях - це нісенітниця. Перш за все тому, що віялових відключень не існує - є тільки аварійні, які можливі лише в разі, якщо енергосистема не зможе працювати надійно, що можливо лише при серйозних аваріях. Поки що немає підстав говорити про подібні аварії, бо всі споживачі забезпечуються електроенергією в нормальному режимі і в повному обсязі.

Тому не слід шукати проблем там, де їх немає, а краще звертати увагу на проблему з прив'язкою газу до спекулятивних зовнішніх котирувань, завдяки яким 91% українських підприємств не зможе працювати прибутково при нинішніх цінах на газ.

Електроенергія з Білорусі тут - питання десяте. Єдина причина в тому, що комусь набила оскому слово "Білорусь" і для окремих політиків в Україні вона-як червона ганчірка, які кидаються на все білоруське.

Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру Психея, експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти