Іран прагне зберегти обличчя: чи чекає Близький Схід велика війна

2 серпня 2024, 19:00
480
З великою ймовірністю іранці попередять коли, куди і чим будуть стріляти по Ізраїлю, аби це було легше збити ізраїльським союзникам.
Іран прагне зберегти обличчя: чи чекає Близький Схід велика війна
Хезбола може почати війну на Голанських висотах / Колаж Главред, фото: ua.depositphotos.com, pixabay.com

Іран, за даними американських спецслужб, ймовірно, готує відповідь на удари Ізраїлю, внаслідок яких у Тегерані загинув один із ключових командирів ХАМАСу​ Ісмаїл Ханія.

Зокрема, верховний лідер Ірану Алі Хаменеї та представники Хезболли оголосили про "невідворотнє покарання" за вбивства. У відповідь на це прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу у зверненні до нації заявив, що країна готова до будь-якого сценарію, а ЄС і США провели термінові переговори, щоб не допустити війни на Близькому Сході.

Швидше за все, іранці повторять те, що вони вже робили у квітні, після того як ізраїльтяни знищили старшого офіцера Корпусу вартових Ісламської Революції у будинку біля посольства Ірану у Дамаску. Тоді Іран вперше завдав удару по території Ізраїлю, залучивши до нього багато своїх союзників, проксі у Лівані, Сирії, Іраку.

відео дня

Це – базовий консервативний сценарій. З великою ймовірністю іранці попередять коли, куди і чим будуть стріляти по Ізраїлю, аби це було легше збити ізраїльським союзникам. Адже зиску у цьому для Ірану, окрім збереження обличчя та демонстрації сили союзникам та власному населенню, немає.

Однак інколи таке збереження обличчя може зірвати гайки. Тому є невисока ймовірність, що Хезболла спробує розвʼязати війну на Голанських висотах. Але велика війна на Близькому Сході не вигідна нікому, навіть іранцям. Не кажучи вже про Сирію, Ліван, Йорданію та інших. Зрештою, навіть заяву Ердогана про вторгнення Туреччини до Ізраїлю варто сприймати не інакше, ніж порожню балаканину.

Сергій Данилов, заступник директора Центру близькосхідних досліджень, спеціально для Главреду

Хто такий Сергій Данилов

Сергій Іванович Данилов - заступник директора Центру близькосхідних досліджень. Науковий співробітник відділу сучасного Сходу Інституту сходознавства імені А.Ю. Кримського НАН України. Співзасновник Української миротворчої школи, куратор проєктів у Херсонській області. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну займається дослідженням російської агресії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти