Підсумок трьох місяців війни в Україні: попереду у Росії або пряма поразка, або ганьба відступу

24 травня 2022, 18:03
Мобілізацію Кремль провести не здатний, у нього просто немає можливостей. Спроба перейти до військового стану поховає його швидше військового розгрому.
Спроба перейти на воєнний стан поховає режим Путіна
На Росію чекає або виснаження, або переведення країни на військові рейки / Колаж УНІАН, Reuters

Рівно три місяці "спецоперації", яку веде Росія проти України. Три місяці бойових дій – у певному сенсі рубіж, бо він знаменує собою закриття теми "швидкої війни-бліцкригу".

Чому важливо переломити хід військових дій саме протягом цього періоду? Тому що якими б не були запаси військової техніки, озброєнь, боєприпасів і людських готівкових резервів, по закінченню цього терміну вони закінчуються. Або вичерпуються до рівня, який загрожує втратою стратегічної безпеки.

Постає питання – або виснаження РФ, або переведення країни на військові рейки, тобто мобілізація. Це процес, якого будь-яка нормальна країна намагається уникнути, тому перед армією завжди ставиться завдання перемогти, і перемогти швидко. Якщо завдання нездійсненне, настає черга політиків. Вони зобов'язані вирішувати, як закінчити конфлікт, навіть якщо це призведе до погіршення позиції. У будь-якому випадку мобілізація – найгірше рішення з усіх наявних, і до нього вдаються в крайньому випадку, коли на кону стоїть саме існування країни і народу.

відео дня

Саме тому я не бачу ніяких раціональних причин вірити офіційним висловлюванням російської влади на тему: "все йде за планом". Якщо план був залізти в затяжний конфлікт – то так, за планом. Але я сильно сумніваюся, що навіть убогі інтелектом кремлівські керівники могли планувати такий ідіотизм. Хіба що вони не виконують чийсь зовнішній по відношенню до них план. Але в такому випадку мова йде про зовсім іншу ситуацію, ніж вона подається "вголос".

Що тепер? Затяжний конфлікт. Конфлікт на виснаження.

Тепер попереду у Росії або пряма поразка, бо виграти змагання з коаліцією з 40 країн одноосібно неможливо, або ганьба відступу без військової поразки.

Мобілізацію режим у Кремлі провести не здатний, у нього просто немає для цього можливостей. Спроба перейти до військового стану поховає його швидше військового розгрому. При цьому мобілізацію не можна проводити частково – це системний процес, що зачіпає всі сфери життя і існування країни. Мобілізувати тут, там і трішечки ось тут не вийде. Або беремося за все, або не чіпаємо нічого. Режим не зумів виконати план ВООЗ щодо вакцинації. З чого б вважати, що він зуміє впоратися з мобілізацією?

читайте такожХаракірі Росії: як Путін війною в Україні спускає в каналізацію всю РФ

Ядерна зброя, на яку прийнято буквально камлати? Її час пішов. Вона має військове значення на самому початку конфлікту для нанесення противнику нищівного удару в місцях зосередження його військової структури. Сьогодні вся військова структура України розосереджена, і бити по ній ядерними зарядами безглуздо. В якості зброї терору по цивільному населенню – можливо, але ніякого відношення до військових цілей і завдань це мати не може.

читайте такожПутін, його замінники і двійники: що буде в Кремлівській банці з павуками після відходу царя

Три місяці позаду, зафіксованого і незаперечного результату немає, потрібно думати, як виходити з цього положення. Альтернатива відома – продовжувати розпочате, розраховуючи на диво. На злодійській фарт. А раптом пощастить?

Ель Мюрид, військовий експерт, блогер

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти