Через політичну доцільність: коли влада запровадить локдаун в Україні

4 вересня 2021, 07:45
Влада використовуватиме чергові карантинні заходи як інструмент для боротьби з соціальним невдоволенням населення.
коронавірус
В Україні восени можливий новий локдаун / Reuters

Зростання захворюваності на COVID-19, який в останні дні став активно спостерігатися в Україні, пов'язаний із епідеміологічним процесом поширення коронавірусної хвороби. Інтенсивність поширення значно збільшилася за рахунок поширення штаму "Дельта" в Україні, який є більш заразним і більш поширюваним.

Оскільки збільшилася інтенсивність поширення, як наслідок, зростає захворюваність і будуть рости смертність і загальна летальність.

У зв'язку з цим в Україні можливе посилення карантинних заходів. Більш того, це зростання захворюваності за рахунок штаму "Дельта" був спрогнозований практикуючими епідеміологами і теоретиками, які працюють в осередках і розуміють, що це таке, ще в кінці травня-початку червня. Усі вони говорили про те, що в другій половині у нас буде динамічне зростання захворюваності, що наразі і відбувається.

відео дня

Якщо звернути увагу, то захворюваність зросла в 10 разів за місяць, адже ще місяць тому в Україні діагностували 150-200 нових випадків на добу, а зараз - вже понад 2500. Мало того, в осінньо-зимовий період, коли зміняться погодні умови, закінчиться відпускна кампанія, діти і дорослі повернуться до своїх колективів, з'являться фактори, які сприятимуть черговому поширенню захворюваності.

А враховуючи те, що наші органи державної влади на час відпусток у гонитві за політичними дивідендами значно знизили контроль за профілактичними заходами, то завдяки цьому - зниженню контролю масочного режиму та скасуванню самоізоляції - все сприяло тому, щоб на на нашій території склалася саме така ситуація.

читайте такожЛікар з Ізраїлю пояснив, яка вакцина ефективніша від covid-штаму ДельтаАле жоден із так званих локдаунів, які впроваджувалися в Україні, не впроваджувалися на підставі епідеміологічних показників. У нашій країні вони впроваджуються виключно виходячи з політичної доцільності. Тому коли будуть вводитися чергові карантинні заходи, точно поки сказати не можна, проте влада буде їх використовувати як інструмент для того, щоб боротися з соціальним невдоволенням населення. І оскільки люди вже не сьогодні-завтра можуть вийти мітингувати проти соціально-економічних проблем, уряд введе карантин, щоб уникнути "майданів", мітингів і перекриття трас.

Сергій Кравченко, лікар-епідеміолог, директор Інституту вакцинології та імунобіопрепаратів, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти