Ізраїль опинився в центрі ідеального шторму

8 квітня 2024, 06:36
Міжнародні інститути переживають кризу легітимності через свою нездатність по-справжньому вплинути на світові події.
Ізраїль, ХАМАС
Ізраїль ніколи ще не був таким вразливим дипломатично / Колаж: Главред, фото: Главред, ua.depositphotos.com/

Минуло рівно шість місяців від дня страшного нападу ХАМАСу на південь Ізраїлю; дня, коли було вбито близько 1200 ізраїльтян і 250 узято в заручники; дня, коли почалася війна.

Ми підходимо до цього рубежу з невтішними підсумками. Заявлених цілей війни - повернення заручників і знищення ХАМАСу - так і не досягнуто. 133 людини залишаються в полоні, і ми не знаємо, скільки з них живі. Війна не закінчена, і незрозуміло, коли закінчиться і чим.

відео дня

Але коли вона все-таки закінчиться, на нас чекає нова невизначеність - що робити з Газою далі. Уряд на чолі з Нетаніягу відкидає варіанти, які пропонують США та інші країни, але не може сформулювати власний, хоч скільки-небудь виразний план. Усе, що зміг вичавити із себе Нетаніягу, - набір розрізнених побажань ("необмежений оперативний контроль", "дерадикалізація", "розпуск UNRWA") без розуміння, як їх втілити в життя.

Кордон із Ліваном горить на повільному, але дуже реальному для мешканців півночі, вимушених покинути свої домівки, вогні. Протистояння з Іраном постійно тестує червоні лінії супротивників. Проіранські угруповання загрожують Ізраїлю з півночі та півдня.

Тим часом, Ізраїль ніколи ще не був таким вразливим дипломатично. Відносини з головним союзником, США, у найнижчій точці. Постійно лунають погрози припинити військову допомогу. Радбез ООН, Рада з прав людини ООН, навіть Міжнародний суд ООН - усі готові засуджувати Ізраїль (а засуджувати ХАМАС не готові).

Міжнародні інститути переживають кризу легітимності через свою нездатність по-справжньому вплинути на світові події. США переживають турбулентність передвиборчого року. Світовий порядок переживає повстання авторитарних режимів - Росії, Китаю, Північної Кореї та Ірану, які хочуть перебудувати світ під себе.

Ізраїль опинився в центрі цього ідеального шторму. Ми повинні зробити все, щоб вийти з нього сильнішими і згуртованішими.

Хто такий Леонід Невзлін

Леонід Невзлін - російсько-ізраїльський підприємець і громадський діяч, один із колишніх керівників нафтової компанії "ЮКОС". Російським судом заочно засуджений до довічного ув'язнення. Після повномасштабного вторгнення підтримав Україну і виступає з критикою режиму Путіна, пише Вікіпедія.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти