До чого призведе ядерна авантюра Путіна

4 жовтня 2022, 19:20
Чим сильніше Путін піднімає ставки, тим менше варіантів подальших дій у нього залишається.
Колаж Путін
Путін намагатиметься дотиснути і Україну, і Захід найближчими місяцями / Reuters , depositphotos.com

Ультиматуми і залякування – це одна з головних особливостей політичного стилю путіна. Причому він починає з риторичного залякування (погроз на словах або в пред'явленні ультиматумів), а потім намагається залякувати і конкретними діями. Велика війна проти України була, з одного боку, способом підпорядкування України, а з іншого боку, засобом залякування Заходу. Сподіваючись захопити Україну, путін прагнув примусити НАТО відійти на рубежі 1997 р., чого він вимагав у своєму ультиматумі, висунутому наприкінці минулого року.

Але в чому проблема для путіна і потенційна загроза для всього світу – чим сильніше путін піднімає ставки, тим менше варіантів подальших дій у нього залишається.

Найближчими місяцями Росія намагатиметься вирішити свої військові та політичні проблеми в Україні шляхом масової мобілізації росіян, збільшення чисельності своєї армії в Україні. Всупереч повчанням свого ж військового класика Суворова - "воювати не числом, а вмінням", Росія спробує задавити Україну перевагою в числі своїх військових. Але поки виходить погано. Як і очікувалося, нинішня російська військова система виявилася не готова до масової мобілізації. Проте, ця мобілізаційна машина запущена, і вона працюватиме в найближчі місяці, нехай і з дуже низьким ККД.

відео дня

Також, можливо (якщо путіну вдасться остаточно нагнути лукашенка), Росія буде прагнути до відкриття другого фронту проти України з білоруського напрямку. Але Україна до цього готова. Якраз в ці дні біля білоруського кордону показово проводяться військові навчання Збройних Сил України разом з прикордонниками і Нацгвардією.

У Кремлі також розраховують заморозити Європу прийдешньої зими. Але європейці активно готуються до зимового сезону і вже майже заповнили свої підземні газові сховища, і вжили необхідних заходів для заміни російського газу. Тому і на європейському напрямку путіна навряд чи очікує успіх.

Але путлер намагатиметься дотиснути і Україну, і Захід в найближчі місяці, сподіваючись змусити Україну до припинення військових дій, до "перемир'я" на своїх умовах, і збереження під своїм контролем хоча б частини окупованих українських земель.

Але якщо до початку весни майбутнього року виявиться, що путін своїх цілей не досяг, що тоді йому залишиться? І ось саме в цей момент різко посилиться ризик демонстративного застосування Росією тактичної ядерної зброї. Знову-таки, щоб налякати Захід, на цей раз можливістю "судного дня" і примусити Україну до капітуляції. Це може призвести до нових втрат у війні (але не критичним, і не катастрофічним, ефект застосування такої зброї буде обмеженим). Відповідно, це не змінить хід війни на користь Росії, тільки зробить її більш запеклою і непримиренною.

Після таких дій російської армії для України не буде жодних обмежень в опорі російській агресії. Війна стане тотальною, із застосуванням всіх можливих сил і засобів, в тому числі і на російській території. Однак ядерна авантюра путіна може впритул наблизити світ до глобальної ядерної війни. Саме з цієї причини з боку Заходу, а можливо і Китаю, будуть зроблені дії, спрямовані на те, щоб не допустити цього катастрофічного сценарію. А можливо і в Росії до цього часу відбудуться зміни, які нейтралізують ризик катастрофи для самої рф.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти