До "діда Лук'яна" Порошенко не відправиться

11 січня 2022, 14:01
Справу Порошенка мали просувати ще у 2019 році, але зараз головна її мета явно не в ув'язненні п'ятого президента.
Порошенко, Зеленський
Порошенко - ідеальний спаринг-партнер для Зеленського у другому турі / УНІАН

Днями Печерський суд Києва наклав арешт на майно п'ятого президента України Петра Порошенка, в тому числі на квартири, земельні ділянки та акції приватних компаній, що йому належать.

Якщо є справа Медведчука, то не може не бути справи Порошенка. Можна скільки завгодно говорити про те, що його дії були продиктовані турботою про інтереси країни, але саме за його перебування при владі у Кримінальному кодексі України була відредагована 258 стаття, під фабулу якої його дії і підпадають.

Справу Порошенка мали просувати ще у 2019 році - тоді б це мало зовсім інше забарвлення. Поточне завдання не стільки в тому, сяде він чи ні - це більше питання риторичне, враховуючи ступінь компетенції українських правоохоронних органів і Феміди, яка боїться політичних справ, як чорт ладану.

відео дня

Зрозуміло, що політично важливим є показати взаємозв'язок Порошенка і Медведчука і те, що вони є давніми політичними і діловими партнерами, тим більше, що без Порошенка Медведчук ніколи б не отримав "вхідного квитка" до енергетичного бізнесу, пов'язаного з газом і постачанням вугілля, тому як вхід до цих видів бізнесу лежить безпосередньо через кабінет президента. Порошенку, який максимально підіймав градус протистояння (його команда ділила людей на "патріотів" і "ватників"), це ніяк не заважало мати справи з Медведчуком. Можливо, таким чином розраховували виростити зручного спаринг-партнера, який при будь-якому розкладі програв би Порошенку.

Але тепер сам Порошенко є зручним спаринг-партнером для Зеленського. Соціологія показує, що при антирейтингу в 47% Порошенко - ідеальний партнер для другого туру президентських виборів, оскільки навіть у разі високих результатів першого туру, більшість українців не хочуть знову бачити його президентом, та й при всіх огріхах і невиконаних обіцянках Зеленського Петро Олексійович все одно виглядає більш програшно.

Імовірно, зараз Порошенко затримується за кордоном з розрахунку на те, що відбудеться "дзвінок друга" президенту України і це якось вплине на хід справи. Щось подібне вже було у 2019 році, коли екс-президент Польщі Кваснєвський застерігав Зеленського від переслідування Порошенка.

Згідно з тими матеріалами, які з'явилися на Заході у перший тиждень нового року, все вказує на те, що кампанія "не переслідувати Порошенка, бо Путін нападе" вже почалася. І якщо Порошенко відчує, що тиск на Банкову досить сильний, то не виключено, що він дуже швидко повернеться в Україну.

читайте такожСправа Порошенка: третій тур виборів розпочався, і виживе тільки одинРозвиток кримінальної справи проти Порошенка несе для нього більше репутаційних ризиків. Тому що справа Медведчука навпаки згуртовує його фан-клуб, а ось справа Порошенка цементує його антирейтинг і робить спроби розмити негатив, який сформувався навколо нього, безперспективними.

Тим не менш, наслідки цієї справи для Порошенка будуть, оскільки арешт активів серйозно ускладнить спробу створити ресурсну базу для того, щоб "відмайданити" Зеленського, що не виключено вже в лютому-березні. Однак до "діда Лук'яна" Порошенко не відправиться.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти