До яких непоправних наслідків призведе мобілізація в РФ:

25 серпня 2024, 06:26
1030
Якщо Путіну доведеться оголосити нову мобілізацію, причому вже великих масштабів, імовірно, на режим чекають руйнівні, незворотні наслідки.
армія РФ, окупанти на танках
Російські окупанти / Колаж: Главред, фото: flickr

Сценарій мобілізації в Росії цілком імовірний. Однак усе залежатиме від подальшого розвитку ситуації на фронті, зокрема, на Донбасі та в Курській області. Сподіваюся, український наступ у Курській області буде успішним, а обстановка для Росії лише погіршуватиметься.

У цьому випадку нова хвиля мобілізації для Росії стане неминучою, хоча Путін категорично не хоче її проводити і спробує до останнього тягнути з цим рішенням. Він наважиться на мобілізацію тільки тоді, коли зрозуміє, що не може контролювати ситуацію, стримувати українські війська і проводити свої наступальні операції.

відео дня

Мобілізація, яка може бути оголошена вже цієї осені, стане сильним ударом по репутації Путіна, перш за все, у правлячій верхівці. Адже від самого початку Путін позиціонував війну проти України як "спеціальну військову операцію", а не тотальну війну, яка потребує мобілізації суспільства, призовників і проведення інших заходів. Осінь позаминулого року, коли Путіну довелося відступати і проводити мобілізацію, показала, що все пішло не так, як він хотів. Тоді репутація Путіна у верхівці потрапила під болючий удар, і саме відступ і мобілізація визначили подальший путч Пригожина. Путін втратив контроль над ситуацією і приватна армія, яку він дозволив створити Пригожину саме через невдачі на фронті, поставила режим на межу катастрофи.

Якщо Путіну доведеться оголосити нову мобілізацію, причому вже великих масштабів, імовірно, на режим чекають руйнівні, незворотні наслідки. Путін зіткнеться з розколом правлячої верхівки і падінням рівня довіри з її боку. У верхівці зрозуміють, що ситуація загострюється, Путін завів країну в глухий кут, і поки він при владі, неможливо припинити війну і повернути нормальне для його правлячої верхівки комфортне розслаблене життя. Усе-таки до 24 лютого 2022 року для російської верхівки всі дороги були відкриті: можна було інвестувати гроші, відпочивати, лікуватися, навчати дітей у будь-якій країні. Сьогодні ж верхівка значною мірою ізольована, її представники під санкціями і почуваються як в обложеній фортеці.

Нова мобілізація призведе і до серйозних проблем у суспільстві. Влада весь час каже, що, мовляв, ще трохи, ще трохи, і все точно закінчиться, але оголошення мобілізації спростує ці сигнали і покаже, що все навпаки тільки загострюється. У 2022 році були хаос і паніка, але зараз подібних проявів буде ще більше, адже люди вже знають, що їх чекає на війні. Бо мобілізовані третій рік воюють у жахливих умовах, або загинули. Повторювати їхню долю не захоче ніхто. Знову натовпи людей побіжать до кордонів, що призведе до дуже сильного удару по економіці, якій не вистачатиме робочих рук.

Таким чином, можлива нова мобілізація призведе до непоправних для Путіна наслідків. Звичайно, він не хоче її проводити, але, ще раз наголошу, що якщо український наступ розвиватиметься, а ситуація на фронті для Росії погіршиться, мобілізація стане неминучою.

Хто такий Ігор Ейдман

Ігор Віленович Ейдман (25 вересня 1968 року, Горький) - російський соціолог, один із найпопулярніших дослідників путінізму як соціальної та політичної системи.

З 1995-го по 2002-й рік очолював піар-агентство "Центр соціальних інновацій". Ігор Ейдман є автором антиолігархічної кампанії Бориса Нємцова.

З 2002-го до 2005-го року Ігор Ейдман працював одночасно в центрі політконсалтингу "Ніколло М" і Всеросійському центрі вивчення громадської думки (він же ВЦВГД).

У 2010-му році виступив одним із підписантів опозиційного листа "Путін повинен піти".

У 2011-му році переїхав до Німеччини.
Ігор Ейдман у 2014-му році випустив книгу "Нова національна ідея Путіна". У 2016-му році була видана його книга "Система Путіна: Куди йде нова Російська імперія?"
Ігор Ейдман - автор численних публікацій і статей, активно пише на своїх сторінках у соцмережах. У своїх матеріалах він докладно розбирає сучасну російську політику, виступає проти війни в Україні, нещадно висміює Путіна, "духовні скрєпи" і "русскій мір".

Ігор Ейдман, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти