Привіт із 90-х, або Про що свідчить скандал в Укрексімбанку

6 жовтня 2021, 17:45
Конфлікт Мецгера з журналістами показав рівень деградації вищого керівництва держкомпаній. Але його звільнення і наявність наступника мало що змінить.
Мецгер
Голова правління Укрексімбанку Євген Мецгер / JSC Ukreximbank / Facebook

Ситуація навколо Укрексімбанку і його голови правління, Євгенія Мецгера настільки примітивна, що у ній навряд чи варто шукати якусь конспірологію - вона всього лише показала кулуарну реальність української політики та українського істеблішменту (Мецгер теж до нього належить).

На жаль, камери і мікрофони українських ток-шоу вимикаються в кулуарах, якби цього не відбувалося, то люди почули б багато неприємних речей. Камери у Мецгера показали цю закриту кулуарність і те, наскільки деградував рівень людей, які займають високі пости в держкомпаніях.

Такий діалог з журналістами- це такий "привіт із 90-х", тому що подібне спілкування могло б відбутися в 1995-1996 році, причому навіть не в Державному, а в якому-небудь приватному банку середньої руки. Однак недавня ситуація пробила дно і показала, що таке допустимо і зараз, і не просто в банку, а в одному з найстаріших і найпрестижніших банків України, який колись був однією з її візитних карток на міжнародному рівні.

відео дня

У той же час, сьогодні Укрексімбанк - один з найбільш збиткових банків у Державному сегменті. Зокрема, збиток Укрексімбанку за підсумками 2020 року склав приблизно 5,6 мільярда гривень - це досить серйозний показник у той час як інші банки, в тому числі державні, показують прибутковість. А збиток - це завжди можливість переключити тумблер контролю над банком. Адже якщо банк прибутковий, то перезавантаження менеджменту повинне мати який-небудь привід, але при збитковості банку такі тумблери працюють досить просто.

Крім того, можливий і конфлікт інтересів. Тому що зараз розгортатиметься Боротьба за певну нішевість через створення Експортно-кредитного агентства, завдання якого відрізняється від банків. А саме - видавати гарантії поруки за експортно-імпортними операціями українських компаній. У Укрексімбанку в цьому зв'язку є певна специфіка, бо цей банк, хоч і може видавати гарантії, повинен спеціалізуватися на кредитуванні та стимулюванні українського експорту. Але в останні роки банк цієї функціонал не виконує - він займається чим завгодно, але не підтримкою експортних підприємств.

Насправді, збитковість Укрексімбанку пов'язана з неправильно обраною бізнес-моделлю - це найбільший секрет Полішинеля банківського світу. Ми весь час говоримо про сировинну залежність української економіки і здавалося б, модель Укрексімбанку - це неоране поле (з урахуванням промислового потенціалу в Україні). Тому що їм можна розробляти програми підтримки експорту українських підприємств у напрямках, крім сировинного.

Так, наприклад, раніше робили в Чилі, яка після стимулювання нетрадиційного експорту стала першою країною в світі з експорту лосося замість Норвегії, хоча раніше завжди вважалася традиційною країною-експортером міді. Україна також могла б стати країною, яка стимулює нетрадиційний експорт - тобто все, крім металу, зерна, соняшникової олії. Тобто банк може стати мегаприбутковим і успішним, якщо він займе свою нішу.

читайте такожГлава Укрексімбанку Мецгер складе повноваження на час слідства щодо нападу на журналістів "Схем"Але замість цього банк включився в кредитування Укравтодору, залучаючи рефінансування у НБУ і купуючи облігації Укравтодору за рахунок цих коштів. Це - великий ризик, тому що Укравтодор потенційно банкрут, оскільки у нього немає істотних доходів, крім акцизів і дорожнього збору. Іншими словами, відбуваються безпрецедентні за своєю абсурдністю і антиекономічністю дії.

Сумніваюся, що щодо Укрексімбанку є які-небудь внутрішньо-політичні течії, через які Мецгера хотіли б звільнити. Звичайно, для банку було б краще, якби це сталося, але ключове питання в тому, хто прийде йому на зміну і чи зміниться політика банку при його "зміннику". І в цьому випадку демонстративне відсторонення Мецгера від посади-це хороша міна при поганій грі, тому що є великі сумніви щодо об'єктивного розслідування.

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти