Як Байден сам себе обдурив, вивівши війська з Афганістану

16 серпня 2021, 18:53оновлено 17 серпня 2021, 09:40
Заради повного виведення військ з Афганістану поради військових Байден вирішив не слухати.
байден
Джо Байден / Getty

Президент Байден обдурив американців і зрадив своїх союзників: найбільший провал керівництва США в оцінці боєздатності реформованої "за стандартами НАТО" афганської армії.

"- Чи неминуче тепер захоплення Афганістану "Талібаном"?

- Ні.

відео дня

- Чому?

- Тому що у афганських військ є 300 тисяч добре оснащених солдатів, так само добре оснащених, як будь-яка армія в світі, і сили ВПС — проти приблизно 75 тисяч талібів. Це не неминуче.

- Чи виявляєте ви паралелі з тим, що сталося у В'єтнамі?

читайте такожВідмова США від битви за Кабул: у Байдена оголосили, що режим в Афганістані був приречений- Ні, ніяких. Нуль. Тоді противник цілими бригадами пробивався через ворота нашого посольства. Шість бригад, якщо я правильно пам'ятаю. "Талібан" - це не Північно-в'єтнамська армія. Вони навіть близько не володіють такими можливостями. Ви не побачите, як людей знімають з даху посольства США в Афганістані. Це незрівнянні ситуації".

Президент США Джозеф Байден на прес-конференції в Білому домі 8 липня 2021 року. Через 5 тижнів після цих слів Байдена Талібан захопив столицю Афганістану Кабул і американські вертольоти провели евакуацію посольства США.

48 років тому, в результаті Паризьких угод 1973 року, США вивели свої війська з Південного В'єтнаму, при цьому США різко скоротили обсяги військової допомоги, і припинили надавати підтримку з повітря. В результаті в 1975 році добре забезпечена СРСР і Китаєм північно-в'єтнамська армія за 2 місяці повністю захопила весь Південний В'єтнам, і американські вертольоти евакуювали персонал з даху посольства в Сайгоні.

Байден був одержимий ідеєю виведення військ з Афганістану, і керівництво США не прорахувало катастрофічні наслідки своїх дій. Але ж ще коли Байден був віце-президентом США при Обамі, і вимагав виведення військ, у нього були численні конфлікти з американськими військовими і міністром оборони Гейтсом, які виступали проти повного виведення всіх сил.

Гейтс в 2014-му вимагав зберегти мінімальну американську присутність в Афганістані: "наші шанси на успіх значною мірою залежать від скромної, але постійної військової присутності НАТО після 2014 року, від допомоги в навчанні армії і поліції, від організації матеріально-технічного постачання, від розвідки, від забезпечення підтримки з повітря і від проведення контртерористичних операцій, а також від фінансової підтримки афганських сил безпеки. Якщо ми заздалегідь повідомимо про свою нову роль друзям, ворогам і "роззявам на паркані", то всі зрозуміють, що ми не маємо наміру повторювати свою стратегічну помилку початку 1990-х років і кидати Афганістан напризволяще".

Але заради повного виведення військ поради військових Байден вирішив не слухати.

І ось невелика, але добре мотивована армія Талібану, яка не має ні авіації ні радіоелектронної розвідки, ні безпілотників, ні високоточних бомб і ракет, ні численної артилерії і боєприпасів, буквально силами однієї піхоти за 3 місяці повністю розгромила переважаючі за чисельністю і озброєнням сили Афганської національної армії і поліції, які 20 років фінансували США і країни НАТО.

Тепер вся цивілізація, побудована США, і всі жертви, принесені в 2001-2021 роках при звільненні Афганістану від талібів виявилися марними.

Президенти дуже часто живуть у владі власних ілюзій і фантазій, не маючи ні найменшого поняття, що таке сучасна війна, які фактори впливають на реальну боєздатність армій і силу опору суспільства. Невірні оцінки складових боєздатності армії в наш час, народжують у владі самообман, ілюзії своєї сили і своїх можливостей, яких насправді немає.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти