Як братні Росія і Талібан готують нову війну

7 липня 2024, 20:00
1366
Сьогодні Росія продовжує плекати те, що поллє велику кров у регіоні вже через пару-трійку років. Довго не воювати таліби просто не можуть.
талибан, Путин
Росія системно підтримує талібів / колаж: Главред, фото: Вікіпедія, скріншот

Зараз багато говорять про зближення Росії і талібів, але насправді це вже давно сталося.

При цьому нещодавня заява Путіна про те, що росія і таліби союзники в "боротьбі" з тероризмом, має змусити напружитися багатьох сусідів як самої росії, так і Афганістану. Причому сусіди це нерідко спільні у цих країн і навіть партнери росії по "бізнесу". Але, про все по порядку.

Для початку, трохи хронології того, як росія нарощувала підтримку руху Талібан, початковою метою якої було витіснення США з регіону.

відео дня

У грудні 2015 року спеціальний представник президента Росії по Афганістану Замір Кабулов закликав коаліцію західних країн до співпраці з талібами, нібито, з метою боротьби з ІДІЛ. У цей же період російською стороною активно порушується питання про зняття санкцій з Талібан.

У 2016 році росія розгорнула масштабну фінансову та військову підтримку талібів, відправляючи їм зброю через Таджикистан, про що повідомляв глава сил США в Афганістані генерал Джон Ніколсон. Зокрема, для цього використовувалися спільні навчання Таджикистану і Росії.

Після проведення навчань, російські підрозділи поблизу афганського кордону просто залишали боєприпаси, зброю і навіть техніку, які потім безперешкодно забирали таліби. Таким чином, росія забезпечувала талібів зброєю протягом кількох років.

У 2017 році МЗС РФ і зовсім розгорнуло кампанію з легітимізації терористичного угруповання Талібан як політичної сили. У грудні 2017 року міністр закордонних справ Росії Сергій лавров відкрито визнав, що росія контактує з талібами.

9 листопада 2018 року в рамках "Московського формату" консультацій щодо Афганістану, створеного 2017 року, у Москві в "Президент-готелі" відбулася закрита зустріч заступників міністрів закордонних справ, спеціальних представників і спостерігачів, а також представників руху "Талібан".

15 серпня 2021 року всі російські "експерти", "політологи", "журналісти" і "політики" раділи, коли таліби захопили Кабул. Водночас партнери Росії по ОДКБ занепокоїлися безпекою своїх територій на кордоні з Афганістаном, зокрема, пособник постачання талібів - Таджикистан.

22 вересня 2021 року в Росії, в Єкатеринбурзі затримують перших прихильників Талібану, які готували серію терактів на території РФ, а на кордоні Таджикистану і не тільки, почалися з боку Талібану провокації.

У травні 2023 року, таліби, яких роками вигодовувала росія, оголошують війну Ірану, яка швидко зійшла нанівець, але...

Річ у тім, що таліби мають територіальні претензії практично до всіх сусідів Афганістану. Таліби ведуть бойові дії за території Північного і Південного Вазиристану в Пакистані, вони час від часу вторгаються в Сіньцзян-Уйгурську автономію в Китаї.

Довгі роки росія підтримувала талібів зброєю, давши їм змогу захопити владу в Афганістані, а зараз всебічно їх леголізує, що, знову ж таки, дає змогу Талібану набирати вагу і нарощувати потенціал. І таке союзництво може призвести до того, що в Центральній Азії спалахне чергове полум'я війни. При цьому, з огляду на амбіції і територіальні претензії талібів, статися це може в будь-якій точці біля кордонів Афганістану.

Сьогодні росія продовжує вирощувати те, що поллє велику кров у регіоні вже через пару-трійку років. Довго не воювати таліби просто не можуть.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив". Провідний експерт Українського центру дослідження проблем безпеки. Український політичний та економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти