Як Дональд Туск змінить відносини Польщі та України

11 грудня 2023, 20:35
Дональд Туск - це давній і перевірений друг України, який завжди був послідовним і відкритим прихильником членства України в Європейському Союзі та НАТО.
Дональд Туск, Украина, Польша
Дональд Туск і його політична сила позитивно налаштовані до України - Богдан Яременко / Колаж Главред, фото УНІАН

Зміни у відносинах Польщі та України вже почалися – розблокування кордону і є реакцією на призначення Дональда Туска премʼєром Польщі. Фактично, це вже дії його коаліції. Його політична сила в цілому і сам Дональд Туск дуже позитивно налаштовані до України.

Дональд Туск - це, можна сказати, давній і перевірений друг, який і на попередніх посадах і у Польщі, і в Європейській комісії завжди був дуже послідовним і відкритим прихильником членства України в Європейському Союзі та НАТО.

Тому, гадаю, нам вдасться знайти конструктивні підходи до вирішення будь-яких суперечливих питань і можна сподіватися, що його уряд не вдаватиметься до підкилимних шантажистських заходів, як це було в уряді Моравецького. Тобто скандали припиняться, і почнеться нормальна робота – візити, розмови. Зміниться тональність заяв польських урядовців – ми не будемо чути від них про невдячність України, це буде відкрита та дружня не тільки політика, але й риторика.

відео дня

Як колишній голова Європейської Ради Дональд Туск, фактично, обіймав найвищу посаду в Європейському Союзі. Тому він розуміє, як працює Європейський союз та європейська бюрократія. Польща є досить впливовим і активним членом усіх європейських інституцій, але не думаю, що позиція ЄС відносно України через це серйозно зміниться, оскільки якихось нових ресурсів, окрім самого Дональда Туска, його репутації та позитивного ставлення до нього у Європі, не додасться. Але і цього цілком достатньо, адже Польща завжди знаходила можливість допомагати Україні. Наприклад, Польща вестиме переговори з Угорщиною, підказуватиме певні кроки, і якщо у цьому питанні вона займе більш проукраїнську позицію, це вже буде засобом тиску на уряд Орбана (незалежно від того, чи матимуть ці засоби впливу принциповий ефект).

Але тут більш важливо, що робитиме Україна. А саме ми повинні просто демонструвати готовність обговорювати, те що болить полякам. Адже ідучи в радикальні підходи до суперечливих питань (історичної пам'яті тощо), ми створюватимемо більше проблем собі і нашим друзям у Польщі. Тому тут нам треба бути мудрими дипломатами і з вдячністю ставитися до допомоги, яку ми отримуємо і будемо отримувати від Польщі.

Богдан Яременко, народний депутат, дипломат, керівник Фонду Майдан закордонних справ, спеціально для Главреду

Хто такий Богдан Яременко

Богда́н Васи́льович Яре́менко (нар. 25 вересня 1971, Київ) — український дипломат, політик і громадський діяч. Надзвичайний та Повноважний Посланник 1-го класу, генеральний консул України в Стамбулі (з 2010), за сумісництвом представник України при Організації чорноморського економічного співробітництва (2010—2013). Народний депутат України 9-го скликання.

Голова правління заснованого українськими дипломатами благодійного фонду Майдан закордонних справ, повідомляє Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти