Як Європа фінансує звірства російської армії в Україні

6 квітня 2022, 18:15оновлено 11 квітня 2022, 11:40
Допоки крилаті ракети не летять на територію ЄС, європейці не готові відмовитися від ситого і теплого комфорту та ввести ембарго на російські газ і нафту.
Європа продовжує купувати російські газ і нафту не тому, що боїться Путіна чи ядерного удару, а тому що боїться втратити гроші
Європа купує енергоресурси у Росії навіть попри звірства російської армії в Україні / Фейсбук Александра Черненко

Чому Євросоюз не вводить ембарго на російські газ і нафту навіть після звірств русні в Бучі та інших українських містах? Цим питанням зараз багато хто задається.

Українці не розуміють, як можна торгувати з рашкою, купувати у неї енергоносії і фінансувати Путіна, особливо після звірств його армії в Україні. Відповідь проста. І це не страх перед Путіним і його ядерною зброєю.

Все банально і примітивно – бабки.

відео дня

Країни ЄС отримують дешеві енергоресурси з Росії. Відмовившись від них, вони втратять прибутки, тарифи для населення – зростуть, а любов електорату до політиків – впаде. Допоки крилаті ракети не летять на територію ЄС, європейці не готові відмовитися від ситого і теплого комфорту.

Що Європа купує у Росії? Франція, Німеччина та Італія – одні з ключових покупців російської нафти, природного газу та вугілля. З них тільки Італія заявила, що не буде заважати введенню ембарго. Тобто не підтримує, а просто не буде заважати, якщо всі інші підписуються під ембарго.

За підрахунками Forbes, у 2021 році енергоносії згенерували 261,8 млрд доларів експортного виторгу Росії. Половину цієї суми, 135,5 млрд доларів — поставки до Євросоюзу.

Росія постачає в ЄС 51,8% своєї сирої нафти та нафтопродуктів, близько 70% газу та п’яту частину вугілля.

читайте такожПлани Путіна: чому Європі не уникнути війни з Росією

Сукупно ЄС споживає утричі більше енергоносіїв із РФ, ніж найбільша країна-покупець – Китай.

Серед топ-10 – п’ять країн Євросоюзу: Нідерланди, Німеччина, Італія, Польща та Франція.

У 2021-му Німеччина заплатила росіянам 23,1 млрд доларів, принісши їм 8,8% річної "енергетичної" виручки. З них 11 млрд доларів – за газ.

Важлива деталь: ЄС – ключовий ринок для РФ, більшість енергоресурсів постачаються за довгими і прямими контрактами та за значно нижчими цінами, ніж на спотових біржах.

читайте такожРосія неминуче програє війну і втратить частину власної території

Тобто, коли ціна газу на біржі 1200 доларів за тисячу кубометрів, європейські трейдери отримують його від Газпрому за прямими контрактами по 273 долари за тисячу кубометрів. Те саме і з нафтою.

Саме тут і закладено відповідь, чому ЄС не готовий відмовитися від газу і нафти з Росії, навіть якщо вони змішані з українською кров’ю.

Максим Ялі, експерт-міжнародник, професор кафедри міжнародних відносин Національного авіаційного університету

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти