Як Європа знову дозволила Путіну себе шантажувати

21 червня 2022, 06:23
Європа вчергове ступила на хибну стежку компромісів із Путіним. А вони до добра не доводять.
Як Європа знову дозволила Путіну себе шантажувати
Путін "сушить" Європу за рахунок скорочення постачань газу на фоні санкцій / УНІАН

Росія різко скоротила поставки газу до Європи. Ціни знову захмарні. Німці запроваджують програму "прикрути". Австрійці розконсервовують вугільні потужності. Далі буде.

Що відбулося? Європа знову ступила на хибну стежку компромісів із Путіним. А Путін знову це сприйняв як слабкість і почав підвищувати ставки. Про що мова? Кілька місяців тому Путін в односторонньому порядку зажадав переходу на оплату газу в рублях. Фактично, порушуючи контрактні домовленості, вимагав змінити умови того самого контракту. І щоб йому платили у рублях. А інакше погрожував відключити газ.

Що далі? Повністю умови Путіна Європа не виконала. Але найбільші покупці пішли на зміну контракту. В результаті, частина Європи (16% російських продажів) залишилась без російського газу, а інші підписали нові додатки і погодили нові умови оплати, пішовши назустріч Путіну. Щоб він не відключив газ.

відео дня

Як це сприйняв Путін? Звісно, як слабкість. І почав давити далі. І зараз він "сушить" Європу, значно зменшивши поставки газу Північним потоком і навіть прикрутивши турецький газовий шлях. Привід? Каже, що не може качати газ Північним потоком, бо там турбіни немає. А турбіна в Канаді на ремонті була. І санкції не дозволяють ту турбіну поставити в Європу. Впливаючи на спроможність роботи Північного потоку-1. Канадці в ці ігри не грають і санкції обходити на дають. Канадці молодці. Всі мають бути як канадці.

Путін знову шантажує. Чи може Росія продовжувати виконувати свої зобов’язання? Може. Бо можна розібрати Північний потік-2 і дістати трубу звідти. Можна збільшити поставки газу по український трубі. Чи по трубі, що йде через Білорусь і Польщу. Але Газпром, тобто Путін цього не роблять. Вони шантажують Європу, кажучи – або фактично скасовуйте санкції і дайте цю турбіну, або не буде газу.

читайте такожРосії вже нічого запропонувати світу, крім урочистих похоронів ПутінаЯкщо б до цього Європа консолідовано послала Путіна з його вимогою платити за газ у рублях, то цього б не відбулося. Але ЄС прогнулись. Злякались, що Путін відключить газ. І нарвалися просто на наступний шантаж. І так буде постійно. Доки Європа не зрозуміє, що жодні поступки Путіну до добра не доводять.

Сергій Фурса, інвестиційний банкір, спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти