Як F-16 вплинуть на зону бойових дій

1 серпня 2024, 19:04
585
Вплив F-16 на зону бойових дій в Україні буде точковим, але не глобальним.
Як F-16 вплинуть на зону бойових дій
F-16 працюватимуть у безпечніших зонах / Колаж: Главред, фото: US Air Force

Інформація про те, що багатофункціональні винищувачі F-16 вже в Україні, на напівофіційному рівні, вже котру добу поспіль розбурхують інформаційний простір. Але ця інформація вкотре збудила обговорення щодо того, наскільки ці винищувачі будуть корисними в зоні БД в Україні і який вплив вони можуть мати на ситуацію на фронті. Особливо з урахуванням повзучого наступу російських окупаційних військ.

Наразі найбільш інтенсивним напрямком наступу РВВ є Покровське і Торецьке. Їх я об'єдную у своїх оглядах у єдиний Торецько-Покровський напрямок. Тут командування РОВ намагається вирішити одночасно 4 завдання:

Завдання 1 - формування південного флангу від траси 0511 лівим берегом річки Вовча і Карлівським водосховищем;

відео дня

Завдання 2 - прорив трасою 0511 на Покровськ;

Завдання 3 - прорив на трасу 0504 через Воздвиженку, основну артерію постачання Покровськ-Костянтинівка, з метою її перерізання;

Завдання 4 - окупація Торецької агломерації і безпосередньо Торецька.

Тут противник ще восени 2023 року сконцентрував угруповання, яке за своїм потенціалом являє собою найвищий ударний показник з усіх російських ГВ у зоні БД. Це стало можливим завдяки концентрації не тільки формувань зі складу російської ГВ "Південь", від самого початку для якої Донецька область була зоною відповідальності, а й зміщенню сюди найбільш боєздатних бригад зі складу 2-ї та 41-ї ОВА, а також 90-ї ТД ГВ "Центр", зоною відповідальності якої був Лиманський напрямок.

Концентрація таких сил і засобів дозволила російським військам на Покровському напрямку мати найглибше просування за минулий рік - 21 кілометр. З 31 липня 2023 року по 31 липня 2024 року росіяни просунули на 21 км углиб Донецької області на Покровському напрямку або по 60 метрів на добу.

Це просування складно назвати проривом фронту, обвалом оборони або чимось подібним. Але, все ж таки, виникає питання, чи зможуть F-16 зупинити це просування?

КАБ.

Щоб відповісти на це запитання, слід розуміти, що є основним допоміжним елементом просування російських окупаційних військ на, мабуть, умовно найуспішнішому їхньому напрямку в Україні. А цим елементом є кориговані авіаційні бомби (КАБ), ефективної протидії яким поки що у СОУ - немає.

Російська тактична авіація застосовує на добу до сотні і навіть більше КАБ, практично стираючи з лиця землі села, населені пункти і міста, що спрощує російським військам проводити штурмові дії в руїнах. Про те, що КАБ є серйозною проблемою для української армії, неодноразово говорив і президент Володимир Зеленський, звертаючи увагу на те, що на місяць російська авіація задіює понад 3 тисячі КАБ.

Скидаючи КАБ за 40-50 км від ЛБС, російські бойові літаки опиняються поза зоною ураження української ППО малого і середнього радіусу дії, а сам КАБ може планувати на відстань до 70 км.

Тим часом, F-16 володіють широкою номенклатурою засобів ураження, серед яких є і ракети класу "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM, останні модифікації яких мають дальність ураження цілей 150-180 км. Тобто, ці ракети зможуть збивати російську тактичну авіацію ще до її підльоту до місця скидання КАБ.

З урахуванням того, що РВВ зараз одночасно зосереджене на виконанні на Торецько-Покровському напрямку чотирьох завдань, активне застосування КАБ буде тривати, тобто, актуальність F-16 у питанні протидії Су-34 збережеться ще довго. Але тільки за умови, що Україна отримає саме сучасну модифікацію AIM-120 AMRAAM з її максимальними характеристиками.

F-16 призначені для зовсім іншого театру бойових дій.

Коли говорять про застосування F-16 у зоні БД, то насамперед згадують про найгарячіші точки. Торецько-Покровський напрямок, Краматорський та інші. Але мені здається, що це не зовсім правильний підхід.

Не обов'язково, щоб F-16 були одразу спрямовані в епіцентр бойових зіткнень, оскільки їхня початкова невелика кількість свідчить про більш точкове, ювелірне застосування. І мені це більше нагадує перше використання М142 HIMARS.

У червні 2022 року Україна отримала першу партію РСЗВ М142 HIMARS з, всього 4 одиниць. Тоді багато скептиків зазначали, що 4 М142 HIMARS - це крапля в морі, і вони нічого не зможуть зробити і будь-яким чином вплинути на ЛБС протяжністю понад тисячу кілометрів.

Але, вже через 4 місяці російські війська втекли з правого берега Херсонської області, опинившись у нестерпних умовах, завдяки системній, точковій роботі М142 HIMARS виключно по цій ділянці.

Спочатку 4 РСЗВ М142 HIMARS, що пізніше збільшилися до 9 одиниць, мали вирішальний вплив на цілий плацдарм, з подальшим крахом РОВ на правому березі Херсонщини. Так само F-16 можуть бути використані на окремо взятому театрі бойових дій, завдяки своїй багатофункціональності виконуючи різноманітні завдання.

F-16 мають на озброєнні не тільки згадані вище ракети "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM, що робить їх небезпечним мисливцем за Су-34, а й плановані керовані бомби AGM-154 Joint Standoff Weapon, небезпечніші, ніж російські КАБ, завдяки дальності польоту і високій точності. Крім того, вони можуть використовувати крилаті ракети AGM-158 JASSM, за своїми характеристиками дуже схожі зі Storm Shadow і Scalp EG. Є в арсеналі F-16 і протикорабельні ракети AGM-119, що дозволяють вражати надводні об'єкти на відстані до 55 км і більше.

Тобто, F-16 може на окремо взятій ділянці бойових дій однаково ефективно знищувати як повітряні, так і сухопутні, а також морські цілі. І, що ж це за ділянка бойових дій, з якої у 2023 році втік флот, на початку 2024-го була позбавлена своєї функціонабельності ППО великого радіусу дії, а з другої половини 2024-го почали системно знищувати тактичну авіацію на аеродромах?

На думку спадає тільки одна така ділянка, де всі ці події мали місце бути - Крим.

Висновки.

На мій погляд, незважаючи на важку ситуацію на Торецько-Покровському напрямку, F-16 не будуть кидати на вирішення цієї проблемної локації. Якщо F-16 і будуть застосовуватися на тому напрямку, то для виконання нечисленних завдань, при тому, в основному пов'язаних зі знищенням російських Су-34.

У 2024-му році для F-16 буде зовсім інше завдання, на зовсім іншій ділянці театру бойових дій. І протягом останніх кількох місяців на цій ділянці саме під F-16 створювали умови для більш комфортного виконання своїх завдань.

Можливо, у 2025-му F-16, як свого часу і М142 HIMARS, будуть розподілені та закріплені за кожним із плацдармів - ділянок БД, але поки що цей багатофункціональний винищувач буде застосовуватися максимально обережно, точково, ювелірно.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив". Провідний експерт Українського центру дослідження проблем безпеки. Український політичний та економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти